Drugi po veličini grad u Austriji, Grac, leži na obalama reke Mure i nalazi se u pokrajini Štajerskoj, čiji je i glavni grad. Ovaj grad je širom Evrope poznat po svojoj obrazovnoj funkciji. Naime, važan je univerzitetski grad, vrvi od studenata i učenika, a uz to je i  središte kulture i umetnosti. Tome u prilog govori činjenica da danas u Gracu živi 40.000 stranih studenata, kao i to da je  2003. godine Grac bio kulturna prestonica Evrope.

grad grac austrija

Istorija Graca

Dolaskom Južnih Slovena na ovo područje (oko 800. godine), formiralo se naselje koje je tada nosilo slovenski naziv Gradac, što znači ,,mala tvrđava”. U 12. veku Nemci ovde osnivaju Štajersku, pograničnu oblast između Nemaca na zapadu i Slovena na jugu i istoku. Tada je i dotadašnje ime grada – Gradac, ponemčeno u Grac, ime koje ovaj grad i danas nosi.

Od 14. veka grad je bio pod vlašću Habzburga, a u 16. veku bio je pod uticajem italijanske renesanse, čiji se spomenici arhitekture i danas mogu videti u starom delu grada. Zlatno doba grada bio je upravo 16. vek, kada je i osnovan Univerzitet u Gracu. O važosti ove prestonice obrazovanja govori i to da je tada u Gracu živeo i radio poznati astronom Johan Kepler.

Cvetanje ovog grada nisu mogli da uspore ni upadi Turaka 1529. i 1532. godine. Svoj današnji izgled grad duguje periodu baroka, kada su nastajale građevine sa prelepo dekorisanim baroknim fasadama.  Grad je stradao tokom Prvog i Drugog Svetskog Rata, ali staro gradsko jezgro ostalo je netaknuto, pa je sačuvano do danas.

grac austrija slika 2

Jedna od zanimljivosti Graca je to što je ovde rođena holivudska legenda Arnold Švarceneger, stoga u gradu postoji mali, ali interesantan muzej posvećen ovom glumcu, i zaista je vredan posete. Ali pre toga ne propustite da posetite glavne gradske znamenitosti:

Istorijski centar grada

Stari deo grada Graca lako je istražiti peške, jer je vrlo kompaktan, ali je pun primera istorijske arhitekture, najviše baroka i italijanske renesanse. Na glavnom trgu (Hauptplatz) nalazi se statua vojvode Johana, koji je u grad doveo industriju i time doprineo razvoju Graca. Takođe, tu je i Gradska Kuća (Rathaus), izgrađena 1893. godine, kao i Haus am Lueg (Haus am Luegg) iz 17. veka. Ovde se nalazi i gotička Franciskanska crkva (Franziskanenkirche), kao i druge znamenite građevine.

Statua vojvode Johana

Statua vojvode Johana

Gradska kuća - Grac

Gradska kuća – Grac


Brdo Šlosberg i kula sa satom

Iznad starog grada Graca izdiše se ovo 473 metra visoko brdo, na koje se može popeti uspinjačom, ili uživati u dvadesetominutnoj šetnji do vrha. Kula sa satom (Uhrturm)  je najprepoznatljivije obeležje grada i izgrađena je 1561. godine. Sa Šlosberga se pruža prelep pogled na grad, u kojem možete uživati dok ispijate kafu u nekom od kafića na ovom brdu.

Pogled na Grac sa Šlosberga

Pogled na Grac sa Šlosberga

 

Katedrala u Gracu

Ova katedrala (Grazer Dom) izgrađena je 1438. i 1462. godine u stilu kasne gotike. Jedan od glavnih obeležja crkve je glavni ulaz, koji je ukrašen grbovima njenog graditelja cara Frederika III. Takođe, na južnom zidu katedrale, koji izlazi na mali trg, nalaze se ostaci kasnogotičke freske iz 1485. godine, koja se zove Landplagenbild, koja prikazuje patnju građana Graca u periodu kuge i napada Turaka.

katedrala grac

Takođe, nemojte da propustite ni da vidite renesansnu građevinu Landhaus, ogromni Prirodnjački muzej, dvorac Egenberg, kao ni muzej umetnosti (Kunsthaus Graz) i Murinsel, dve avangardne građevine izgrađene 2003. godine u svrhu obeležavanja Graca kao kulturne prestonice Evrope.

Murinsel Grac

Murinsel Grac

Pogledajte još