Stručnjaci upozoravaju – divljih životinja sve je manje!

21/02/2020 11:40

Stručnjaci upozoravaju – divljih životinja sve je manje!

Prema podacima stručnjaka, broj divljih životinja se alarmantno smanjuje. Oni takođe upozoravaju na veliki i dramatičan gubitak i promene biodiverziteta.

Izveštaj “Živa planeta”, urađen od strane WWF-a u saradnji s Londonskim zoološkim vrtom, obuhvatio je i ispratio 4.005 različitih vrsta ptica, riba, sisara, vodozemaca i gmizavaca.

Prema rečima direktora WWF-a, Marka Lambertinija, svrha izveštaja, odnosno njegovog objavljivanja je podizanje svesti o važnosti očuvanja prirode, koje se mora shvatiti mnogo šire od očuvanja samo pojedinih vrsta. Istakao je da zdrava budućnost jednostavno ne može postojati u slučaju poremećene klime, iscrpljenih okeana, uništene zemlje i šuma.

Neki regioni na planeti, poput tropskog pojasa, posebno su uništeni, dok se nestanak faune beleži na celoj planeti.

Izveštaj “Živa planete” pokazao je da je populacija divljih životinja smanjena za 58 odsto, a stručnjaci upozoravaju da se situacija pogoršava.

Zona Južne Amerike i Kariba beleže dramatično smanjenje populacije od 89 odsto za 44 godine. Tokom tog perioda nestalo je 23 odsto faune Severne Amerike i Grenlanda, dok je u oblasti Evrope, Severne Afrike i Bliskog istoka nestalo 31 odsto.

Na gubitak biodiverziteta, danas, najviše utiče prekomereno iskorišćavanje i poljoprivreda, odnosno povećana potrošnja ljudi.

Smanjenju divlje populacije doprinose zagađenje, klimatske promene i smanjenje, pa i nestanak prirodnih staništa.

Biodiverzitet je od suštinskog značaja za zdravlje ljudi, ali i za stabilnost ekonomskih i političkih sistema širom sveta.

21/02/2020 11:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments