Mobing godinama kasnije: Uspevamo li da se odbranimo?

25/03/2020 13:13

Mobing godinama kasnije: Uspevamo li da se odbranimo?

Iako se čini da se vama nikad neće desiti i da se takve stvari dešavaju uvek nekom drugom, bitno je da budete pripremljeni. Kao što je prevencija pouzdan saradnik u zdravstvu, ništa ne košta da znate da prepoznate loše postupanje prema vama u svakom obliku komunikacije. 

Mobing se odnosi na zlostavljanje na radnom mestu, a najviše su i dalje pogođene žene.

Do kog stupnja u poslednjih nekoliko godina smo došli u odbrani protiv mobinga?

U prvoj polovini 2018. godine, mediji su pisali da je u proteklih osam godina evidentirano 38 tužbi za mobing.

Šta se dešava od kako je na snagu stupio Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu?

Zlostavljanje ili mobing, a u smislu ovog zakona, je svako aktivno ili pasivno ponašanje prema zaposlenom ili grupi zaposlenih kod poslodavca koje se ponavlja, a koje za cilj ima ili predstavlja povredu dostojanstva, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta, zdravlja, položaja zaposlenog i koje izaziva strah ili stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje, pogoršava uslove rada ili dovodi do toga da se zaposleni izoluje ili navede da na sopstvenu inicijativu raskine radni odnos ili otkaže ugovor o radu ili drugi ugovor.

Zlostavljanje je, takođe, podsticanje ili navođenje drugih na ponašanje koje odgovara gore opisanim slučajevima. Odredbe ovog zakona primenjuju se i na slučajeve seksualnog uznemiravanja.

Bez obzira na zakon, sporovi traju između dve do tri godine, ali bilo je neophodno da se utvrdi tačan zakonski okvir, upravo zbog širokog dijapazona osoba koje zahvata zlostavljanje i zbog kontinuiteta i inteziteta koji je statistički i u praksi utvrđen.

Mobing se prijavljuje sudu podnođenjem tužbe protiv lica koje je vršilo mobing. Rok za podnošenje tužbe za mobing je šest meseci od dana kada se desila poslednja situacija koja predstavlja zlostavljanje.

Faze koje čine mobing su:

  • Konflikt,
  • Agresivno ponašanje,
  • Uključivanje menadžmenta,
  • Stigmatizacija žrtve,
  • Isključenje iz radne sredine.

Važno je da pročitate Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu. Link: https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_sprecavanju_zlostavljanja_na_radu.html.

Više o samom mobingu i odbrani možete pročitati na našem poralu. Link: https://edukacija.rs/menadzment-ljudskih-resursa/kako-se-boriti-sa-mobingom

Kako je vanredno stanje zbog pandemijskog širenja virusa COVID-19 u toku, kao i policijski čas, preporučujemo da pogledate film vezan za tematiku mobinga, koji se odnosi na višedecenijsko zlostavljanje na radnom mestu, a koje je rađeno po istinitoj priči. Radi se o filmu „Bombshell“.

Reditelj Jay Roach je je na upečatljiv način predstavio  kompleksnost i slojevitost seksualnog uznemiravanja na radnom mestu. Pogledajte u ovim danima o čemu se radi, šta je mobing u praksi i kakve posledice može da ostavi na ličnost i život osobe.

25/03/2020 13:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments