5 načina da ostvarite vaše ciljeve

17/02/2016 14:39

5 načina da ostvarite vaše ciljeve

Odluka da ćete ostvariti vaše ambicije i snove nije ni laka ni naivna. Ovim činom vi sebi zadajete cilj i obavezujete sebe da ćete uložiti sav rad i trud koji je potreban da ga ostvarite. Poslednje što trebate raditi je tražiti prečice, ali to nije isto što i tražiti savete. Radite pametno, ne samo vredno.

Saveti koji slede u narednom tekstu pomoći će vam da ostvarite svoje ciljeve, bilo da želite popraviti svoj brak, postati preduzetnik ili završiti maraton.

hand-791230_640

1. Zadajte sebi manje ciljeve

Napredak se sastoji iz malih koraka. Mnogo ćete lakše ostvariti vaše ciljeve ako se tokom rada budete dobro osećali. Dodatno ćete se motivisati ako je, recimo, vaš cilj da otrčite maraton, a vi kao početak ostvarenja tog cilja, istrčite prvih pet kilometara bez pauze. Taj prvi veliki korak će vam dati samopouzdanja da nastavite sa trčanjem.

2. Počnite danas!

Često ljudi zadaju sebi cilj, ali nikako da počnu da rade. Provode dane, čak i nedelje, maštajući i planirajući odabrano dostignuće. Iako treba planirati i ne srljati u nešto ozbiljno bez pripreme, ništa nećete ostvariti bez konkretnog, pravog, rada.

3. Merite napredak

writing-1170143_640

Ako budete zapisivali i pratili kako napredujete, imaćete dodatnu motivaciju kada vam bude teško. Dovoljno je samo da, u trenucima kada želite odustati, otvorite beležnicu i vidite gde ste bili i gde ste sada.

4. Nađite podršku i saputnika

Probajte pronaći osobu, prijatelja ili člana porodice, koji takođe ima neki cilj. Držite jedno drugog za reč, budite odgovorni i sebi, ali i toj osobi. Time ćete imati dodatan, zdrav, pritisak da ostvarite šta želite. Iako nije obavezno, bilo bi još bolje ako imate zajednički cilj.

5. Imajte mesta u svom životu samo za bitne stvari

Iako vaš cilj treba da vam bude glavna tačka u vašem životu, to ne znači da sve ostalo treba da zanemarite. Shvatite šta vam je bitno. Odradite trening i propustite dva sata igrica, ali nemojte se odreći kafe sa prijateljem kojeg dugo niste videli. Kupite skromniju odeću i novac koji ste uštedili uložite u vašu novu firmu, ali nemojte zaboraviti da partneru za rođendan kupite poklon.

17/02/2016 14:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments