Manje poznati antioksidansi

17/10/2020 15:31

Manje poznati antioksidansi

Moćnici koji sprečavaju nepotrebni proces oksidacije supstanci, koji nas spašavaju od slobodnih radikala pa time od degenerativnih promena i lošeg zdravlja i oštećenja. Za vitamin C i E sad već znamo, a koji su ostali i koje su njihove funkcije u našem organizmu?

Karotenoidi

Betakaroten, alfa- karoten, lutein, likopen, zeaksantin su pigmenti odgovorni za crvenu, žutu, zelenu i narandžastu boju voća i povrća, a imaju veoma snažno antioksidativno delovanje. 

Danas poznajemo oko 600 različitih karotenoida, a njih svega 50-ak se nalazi u voću i povrću.

Betakaroten je izolovan iz šargarepe i crvene je boje. On je provitamin A, a ljudski organizam ga pretvara u vitaminA. Ima ga puno u voću i povrću jarkih boja- kajsije, dinje, šargarepa, brokoli, breskva, španat, mango…

Veoma je važan za lepu i zdravu kožu.

Lutein je žućkasti pigment, nalazimo ga u španatu, brokoliju, kukuruzu, žumancetu jaja…

Deluje na krvotok , štiti od maligniteta, štiti očno sočivo od nastanka mrene.

Likopen je pigment crvene boje, prirodni izvor mu je paradajz, lubenica, crvena paprika,…

On je nekoliko puta jači antioksidans od betakarotena. A najnovija istraživanja su pokazala da je odlična preventiva kod mogućnosti nastanka raka prostate.

Selen

Selen je element u tragovima, prirodni izvor su losos, školjke, zob, semenke suncokreta, smeđa riža, ječam, sok od narandže, kokos, beli luk.

Sastavni je deo enzima koji učestvuje u oksidacionim procesima, sudeluje u očuvanju elastičnosti tkiva, uvećava broj spermatozoida i povećava mušku plodnost. 

Preporučena dnevna doza je 55g.

17/10/2020 15:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments