Kada telu nedostaje vitamin K

30/04/2023 14:16

Kada telu nedostaje vitamin K

Vitamin K ima veliki značaj na ljudski organzam, na jačanje kostiju i zdrav rad srca. Nedostatak ovog vitamina može dovesti do ozbiljnih i neprijatnih posledica. 

Nedostatak vitamina K manifestuje se kroz unutrašnje krvarenje i lošu, crnu stolicu. Lekari napominju da se, kako bi se sprečile ovakve situacije, vitamin K uzima i kroz namirnice kao što su zeleno povrće – spanać, tikvice, zelena salata, prokelj, kopriva, karfiol, grašak i druge zelene biljke. Ovaj vitamin sadrže i namirnice poput šargarepe, krompira, paradajza, džigerice, biljna i riblja uljima.

Takođe, izuzetno su važni i mlečni proizvodi, koji sadrže ovaj vitamin, a potrebni su za pravilano i zdravo funkcionisanje oragnizma i organa za varenje.

Nedostatak vitamina K kod beba dovodi do krvarenja iz predela pupčane vrpce, iz nosa ili kože, a posledice mogu biti izuzetno opasne, poput izliva krvi na mozak. Kod starijih dovodi do slabih kostiju, srčanih problema, zgrušavanja krvi, kognitivnih i drugih problema.

Vitamin K

Vitamin K poznat je kao koagulacijski ili antihemoragični vitamin. Igra važnu ulogu u zgrušavanju krvi. Ubraja se u liposolubilne viamine, a u prirodi se može naći u dva oblika: K1 i K2. Prvi unosimo u organizam kroz hranu, dok drugi sintetišu bakterije u tankom crevu.

Ovaj vitamin nije toksičan, čak ni u velikim dozama, dobro se podnosi. Ali ukoliko se unosi pogrešna intravenska doza može doći do posledica kao što su problemi sa disanjem, bolovi u grudima i kardiovaskularni kolaps.

30/04/2023 14:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments