Alopecija: uzroci i dijagnostika

20/04/2021 11:51

Alopecija: uzroci i dijagnostika

Alopecija je naziv za opadanje kose i odnosi se na ono stanje koje uzrokuje ćelavost. Istraživanja su pokazala da gotovo 50 odsto muškaraca doživi neki oblik gubitka kose pre svoje 50. Godine života. Za razliku od njih, žene češće gube kosu posle 50-ih i to u periodu menopauze

Ova vrsta gubitka kose nije bolno stanje, ali je neprijatno i može uticati na samopouzdanje osobe. Međutim, alopecija ne znači da može doći samo do opadanja kose, u nekim slučajevima osobe mogu izgubiti i dlake na obrvama, trepavice, u retkim slučajevima i malje po telu.

Uzroci alopecije

Nasledni faktor spada u najčešće uzroke, a sam gubitak se javlja postepeno, tačnije po određenoj šemi osoba gubi kosu. Hormonske promene mogu biti različite kao što su one u trudnoći, nakon porođaja, u menopauzi, kod problema sa štitnom žlezdom ili dijabetesom.

Infekcije skalpa su posledica nekih gljivičnih oboljenja i izazivaju simptome kao što je seboroični dermatitis koji vodi ka alopeciji.

Pojedini lekovi, poput onih koji se koriste u lečenju raka, depresije, srčanih problema ili kontraceptivne pilule, mogu uzrokovati alopecije. Takođe i višak vitamina A može dovesti do ove vrste gubitka kose. Ne treba zanemariti ni uticaj stresa, fizički i emotivni napori često za posledicu imaju alopeciju.

Muškarci mnogo češće gube kosu u odnosu na žene i kod njih je prisutna androgenetička alopecija, i najčešće je nasledna. Istraživanja pokazuju da je u pitanju višak muških hormoma koji utiču na folikul dlake i to hormona dihidrotestosterona (DHT), koji nastaje iz testosterona.

Podela u odnosu na tragove koje ostavlja

Alopecija areata odnosi se na gubitak kose u pečatima. To stanje može da se popravi, odnosno izleči, ali i da se ponovi. Ovakvoj vrsti opadanja podložni su podjednako i muškarci i žene, a u poslednje vreme utvrđeno je i da najviše pogađa tinejdžere i adolescente. Istraživanja pokazuju da je ovaj alopecija poremećaj imunog sistema, te tako sam imuni sistem oštećuje folikule dlake. Ukoliko folikuli nisu u potpunosti oštećeni, kosa će ponovo izrasti.

Alopecija areta se, međutim može razviti u teže oblike ćelavosti. U tu grupu spadaju alopecija totalis (potpuni gubitak kose), alopecija univerzalis (pored kose opadaju dlake i sa drugih delova tela) i anageni efluvijum (najčešći oblik koji se javlja kod osoba bile izložene hemoterapiji).

Telogeni efluvijum je oblik alopecije koji se opisuje kao tanjenje kose. Za razliku od gore pomenute, kosa ne opada u pečatima ili u potpunosti, nego se proređuje. Ovo je u većini slučajeva privremeno stanje, a uzroci su stres, hormonske promene, loša ishrana.

Ožiljna alopecija predstavlja trajno oštećenje folikula dlake i posledica je određenih stanja kože poput ožiljaka. Trakciona alopecija se odnosi se gubitak kose zato što je koren dlake stalno izložen izvlačenju. Preciznije, svakodnevno nošenje zategnutih frizura dovodi do pojave ove vrste alopecije.

TrihoTest šta je?

Utvrđeno je da je alopecija areata – opadanje kose u pečatima najčešći oblik gubitka kose i može biti uslovljeno genetskom predispozicijom. A kako bi se sa sigurnošću utvrdilo šta je tačan uzrok gubitku vlasi, od skoro se radi TrihoTest, kojim se, između ostalog, utvrđuje vrsta i stepen upalnih procesa, kao i androgeni efekti, vazodilatacija i cirkulacija krvi. On analizira podatke u vezi sa sintezom kolagena, metabolizmom vitamina i minerala.

Zahvaljujući tom testu lekarima se pružaju neprocenjive informacije koje će biti podrška u daljoj terapiji. Test se radi tako što se pacijentu uzima bris iz unutrašnjosti usta, kako bi se uzeo uzorak DNK. Pacijent popunjava upitnik kako bi dao odgovore na pitanja koja uključuju starost, visinu, težinu i druga medicinska stanja osobe. Uzet bris se iz Srbije šalje u Španiju na analizu. Nakon par nedelja sa rezultatima, lekar će dobiti detaljnu genetsku analizu i predloženu listu lekova koji bi se mogli koristiti u lečenju.

Izvor: Healthdirect

20/04/2021 11:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments