Spas od vrućine potražite u ovim namirnicama

15/07/2020 11:05

Spas od vrućine potražite u ovim namirnicama

Ovo leto nam donosi tropske vrućine. Pregršt sunca, ugrejani beton, velika vlaga u vazduhu. Zbog svega toga teško dišemo, mrzovoljni smo, malo spavamo i ne znamo kako da se izborimo sa pregrejanim telom kako imamo utisak.

Stručnjaci savetuju da pijemo sto više pića koja nas rashlađuju svojim sastojcima, a ne temperaturom napitka.

Jako je bitno da telu ne dajemo dodatnog posla kojim se dogreva pa ga poštedimo suvišnog šećera. Bilo bi dobro da pijemo mlake čajeve koji su slični našoj telesnoj temperaturi kako bi je izjednačili. Rashladiti nas može menta, a voda se ne može zameniti ni jednom drugom tečnošću.

Krastavac takođe dobro hladi u kombinaciji sa limunom, a i dobar je saveznik lepe kože. 

Suncu se izlažite samo u jutarnjim satima i pri predvečerju.

Zračenja su velika i to stari našu kožu i može stvoriiti i opekotine ali i ozbiljnije probleme. Po ovakvim vrućinama velika je i verovatnoća sunčanica, te izbegavajte direktno sunce u podnevnim časovima, kao i zagušljive prostorije bez vazduha da biste se poštedeli toplotnog udara. Ukoliko dugo putujete u kolima dobro ih provetravajte ili upalite klimu.

Jedite laku hranu i puno povrća.

Organizam zagrevamo i varenjem hrane, a meso i teža hrana se mogu variti i po osam sati. Gledajte da ne upošljavate dodatno svoj organizam te ga time i ne dogrevate. Salate sa ribom ili belim mesom su idealna hrana ovih vrelih dana kako sa njima telo donosite dovoljno vitamina potrebnih za pravilnu funkciju, a ne opterećujete metabolizam

Alkohol dodatno zagreva telo.

Možda vam se čini idealno poiti hladno alkoholno piće ali imajte na umu da alkohol pri ulasku u organizam dodatno zagreva. Možda subjektivno hladi digestivni trakt i prija ali potom tera jetru na dodatni rad i pojačava brzinu frekvencije krvi što nas dodatno greje.

Ukoliko napravimo balans u našem umu i telu ovi vreli dani mogu biti pravo uživanje svih čula.

15/07/2020 11:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments