Fenomen svetlećih jezera

01/02/2021 12:32

Fenomen svetlećih jezera

Svako ko bi se tog leta, kada je nastala ova neverovatna pojava svetleće vode, okupao u jezeru preko noći, izašao bi floroscentno plave boje kože tela. Ovaj fenomen izazvali su veliki požari u Australiji, a voda i dan danas ponekad zasvetli.

Neverovatno redak fenomen moglli ste videti pre desetak godina u mreži jezera Gipsland u Australiji. 

Sve je počelo velikim požarima koje je ova zemlja preživela 2006. godine.  Usledila je 2007. godina, velikih pljuskova i velike količine padavina, potom 2008. godina kada je pepeo i kiseonik zasuo vode Gipslanda u ogromnim količinama.

Ovakav događaj bi inače samo podstako množenje gomile bakterija ali posle velikih požara i posle obimnih padavina u Australiji desilo se nešto veoma čudno u Gipsland jezerima, a to je bioluminiscencija vode.

Bioluminiscencija je sposobnost živog bića da samostalno ili uz pomoć simbiota proizvede svetlo – da svetli. Jedno od takvih bića, Morska Iskra ili Noctiluca scintillans, naselio je Gipsland jezera, i zamenio uobičajene zelene Synechococcus mikroorganizme.

U prirodi jeste uobičajeno da jedni organizmi zauzmu teritoriju drugih, to retko kad izgleda ovako spektakularno- jer su mikroorganizmi Morska Iskra, koji tokom dana stvaraju  crvenkaste fleke na jezerima – noću svetlili neon plavom bojom.

Ovi neon mikroorganizmi aktiviraju svetlost na pokrete vode. Tako su leta 2008. i 2009. godine zapmćena po fenomenu neverovatnih svetlećih, nen svetlećih jezera, i svako ko bi ušao na noćno plivanje u Gipsland jezera u Australiji, izašao bi iz vode okupan plavim svetlom. Na koži bi se zadržavale male šljašteće neon čestice. Ovo je izazvalo masovno posećivanje jezera i brdo fotografija koje su završile na društvenim mrežama.

Jezera Gipslanda i dalje ponekad zasvetle, iako nikad tako jako kao tih godina.

01/02/2021 12:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments