Crveni korali žive pet vekova

10/05/2023 14:02

Crveni korali žive pet vekova

Neistražene vodene dubine kriju mnoštvo tajni, koje ljudi možda nikad neće otkriti. Brojni stanovnici ovih dubina, često su predmet istraživanja naučnika.

Od veličine, vrste, oblika, pa do načina na koji žive i hrane se, morska stvorenja su zaista raznolika i neverovatna.

Zašto crveni korali žive toliko dugo?

Nova studija naučnika pokazala je da crveni korali mogu dostići životni vek i do pet stotina godina. Studija je obuhvatila istraživanje nekoliko razloga, zbog kojih ova vrsta može toliko dugo da živi.

Istraživači su otkrili da morska stvorenja poput korala, makroalgi, sunđera i gorgonije, koja žive na velikim dubinama, mogu da žive i nekoliko stotina godina. Na dubini od jednog kilometra živi mediteranski crveni koral.

Monorhapins chuni je sunđer koji je živeo 11 hiljada godina na dubini od 300 metara ispod površine mora.

Pogledajte i: Klimatske promene uništavaju korale kod obale Australije

Jedan od glavnih faktora koji utiče na dug životni vek jesu vremenske prilike i promene. Morska stvorenja koja žive na velikim dubinama ne suočavaju se sa jakim olujama i promenom temeperature. Takođe, na velikim dubinama, manja je opasnost od predatora.

Drugi faktor je sama vrsta kojoj korali pripadaju. Naime, korali pripadaju klonalnoj vrsti, koje formiraju koloniju višestrukih jedinica. Ove jedinice koje su genetički identične, nazivaju se polipi.

Klimatske promene, su i u ovom slučaju doprinele velikim promenama. Morska stvorenja na velikim dubinama, nekada su mnogo duže živele, nego danas, kao što je slučaj sa navedenim sunđerom.

10/05/2023 14:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments