Na današnji dan – 2. januar

01/01/2023 20:00

Na današnji dan – 2. januar

Dogodilo se na današnji dan – 2.1.

1492. godineŠpanija pod kraljem Ferdinandom Aragonskim, preuzela je od Mavara grad Granadu, poslednje mavarsko uporište na Pirinejskom poluostrvu.

1799. godine – Trupe francuskog generala Napoleona Bonaparte ušle su u Siriju.

1837. godine – Rođen je ruski kompozitor, pijanista i dirigent Milij Balakirjev, pokretač i idejni vođa kompozitorske grupe Balakirjevljev kružok ili “Velika petorica”, koju su još činili Kjuj, Musorgski, Rimski-Korsakov i Borodin. U muzička dela unosio je elemente ruskog i orijentalnog folklora (“Rusija”, “Tamara”).

1839. godine – Francuski pronalazač i začetnik fotografije Luj Dager snimio je prvu fotografiju Meseca.

1898. godine – Rođena je srpska glumica Ljubinka Bobić, članica Narodnog pozorišta u Beogradu od 1920. godine. Tokom duge karijere tumačila je najrazličitije likove, a nenadmašnom se smatra njena interpretacija Živke u komediji “Gospođa ministarka” Branislava Nušića.

1905. godine – Rusija je u rusko-japanskom ratu prinudjena da Japanu preda lučki grad Port Artur. Japanci su zarobili rusku flotu u luci tako što su potopili trgovačke brodove i zatvorili ulaz u luku.

1915. godine – Okončana je petodnevna bitka kod Sarikamisa u Prvom svetskom ratu tokom koje je ruska vojska nanela težak poraz vojsci Ahmet Paše. Turci su izgubili 77.000 od 95.000 vojnika.

1918. godine – Umro je francuski pisac Edmon Rostan, koji je u jeku naturalizma oživeo romantični teatar i pokušao da mu vrati stari sjaj. Njegov “Sirano d’ Beržerak” (1897) osvojio je tadašnju publiku i održao se na pozorišnim repertoarima do danas.

1920. godine – Rođen je Isak Asimov, američki pisac naučno-fantastične proze. Ciklusom pripovedaka o robotima “Ja, robot” i nizom knjiga iz serijala “Zadužbina” (“Foundation”) značajno je uticao na razvoj naučne fantastike kao književnog žanra.

1942. godine – Japanci su u Drugom svetskom ratu zauzeli glavni grad Filipina Manilu.

1943. godine – Odstupajući pred sovjetskom Crvenom armijom, Nemci su u Drugom svetskom ratu počeli povlačenje s Kavkaza.

1955. godine – U Panami je ubijen predsednik, pukovnik Hose Antonio Remon. Nasledio ga je prvi potpredsednik Hose Ramon Gisado koji je bio na vlasti manje od dve sedmice. Oboren je pod optužbom da je učestvovao u zaveri u kojoj je ubijen predsednik Remon.

1959. godine – Lansiran je prvi vasionski brod ka Mesecu, sovjetska “Luna I” bez ljudske posade.

1971. godine – Na fudbalskom stadionu “Ajbroks park” u Glazgovu poginulo je 66 navijača kada se, tokom utakmice Seltika i Rendžersa, srušio deo tribine.

1980. godine – U Velikoj Britaniji počeo je štrajk radnika u čeličanama, prvi od 1926. godine. Štrajk je prekinut 2. aprila.

1992. godine – Predsednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman prihvatili su Sporazum o planu mirovnih operacija u Jugoslaviji (Vensov plan) kojim je predividjena demilitarizacija zona u Hrvatskoj zahvaćenih ratom, povlačenje Jugoslovenske narodne armije iz tih oblasti i stavljanje tih zona pod zaštitu UN (United Nations Protected Areas); vojni komandanti u Hrvatskoj prihvatili su prekid vatre radi rasporedjivanja 10.000 pripadnika mirovnih snaga UN.

1994. godine – Više od 70 ljudi je poginulo i najmanje 670 ranjeno tokom dvodnevnih borbi sukobljenih islamskih frakcija u glavnom gradu Avganistana Kabulu.

1995. godine – Bivši predsednik Somalije Mohamed Sijad Bare, koji je na vlast došao pučem 1969. godine i na isti način zbačen 1991. godine, umro je u izbeglištvu u Nigeriji.

1998. godine – Vlasti Nigera uhapsile su bivšeg premijera Hamu Amadua, pod optužbom da je učestvovao u zaveri u kojoj je ubijen šef države Ibrahim Bare Mainasara.

2002. godine – Peronista Eduardo Dualde postao je novi predsednik Argentine preuzevši težak zadatak da izvuče zemlju iz najveće ekonomske i finansijske krize u istoriji zemlje.

2003. godine – Komitet za zaštitu novinara (CPJ) objavio je da je u prethodnoj godini u svetu ubijeno 19 novinara, što je najmanji broj od 1985. godine, od kada se beleže njihova stradanja.

2007. godine – Preminuo je bivši gradonačelnik Jerusalima Teodor “Tedi” Kolek koji se neumorno zalagao za koegzistenciju Jevreja i Palestinaca. Od 1965. godine kada je izabran, bio je gradonačelnik Jerusalima 28 godina.

2011. godine – Posle 18 godina Mostar je ponovo postao sedište Zahumsko-hercegovačke eparhije Srpske pravoslavne crkve. Mostar je bio sedište te eparhije od 18. veka do rata u Bosni i Hercegovini 1992. godine kada je sedište izmešteno u Trebinje.

2012. godine – Umro je Kiro Gligorov, prvi predsednik samostalne Republike Makedonije. Bio je višegodišnji visoki funkcioner SFRJ. Iz političkog života povukao se pre 12 godina i posvetio publicistici. Preživeo je atentat 1995. godine u kojem je izgubio oko.

01/01/2023 20:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments