Na današnji dan – 11. april

10/04/2023 20:00

Na današnji dan – 11. april

Dogodilo se na današnji dan – 11.4.

Džingis-Kan

Džingis-kan

1227. godine –  Umro je Džingis-kan, vojskovođa i osnivač mongolske države.

1514. godine –  Umro je Donato Bramante, italijanski arhitekt. Poslednjih petnaest godina života proveo je radeći za pape Aleksandra VI i Julija II. Njegovo delo je imalo presudan uticaj na arhitekturu Visoke renesanse.

1689. godine –  Krunisan je engleski kraljevski par Vilijam III Oranski i Meri II. Tokom njihove vladavine doneto je nekoliko važnih odredaba i zakona Deklaracija prava, Akt tolerancije.

1713. godine –  Utrehtskim mirom okončan je “rat za špansko nasleđe”. Nizom ugovora koje su 1713, 1714. i 1715. godine potpisale Engleska, Francuska, Holandija, Savoja, Portugal i Pruska preuređena je mapa Evrope, a Španija je prinuđena da za vladare prihvati francuske Burbone .

1755. godine –  Rođen je Džejms Parkinson, britanski lekar koji je otkrio Parkinsonovu bolest.

1814. godine –  Postignut je sporazum u Fontenblou prema kojem je Napoleon Bonaparta abdicirao i bio prognan na ostrvo Elba. Na prestolu ga je zamenio Luj XVIII.

1842. godine –  Beogradski trgovci braća German završila su izgradnju prve srpske lađe, “Kneza Mihaila”. Majstori iz Carigrada počeli su izgradnju 1840. godine u Brzoj Palanci na Dunavu. Brod je mogao da se koristi i u vojne svrhe  –  na njemu je bilo mesta za 18 topova.

1894. godine –  Uganda je postala britanski protektorat.

1899. godine –  SAD su od Španije preuzele Filipine.

1919. godine –  Osnovana je Međunarodna organizacija rada sa sedištem u Ženevi.

1945. godine –  Američke trupe osvojile su u Drugom svetskom ratu nemačke gradove Esen i Vajmar i oslobodile koncentracioni logor Buhenvald.

1948. godine –  Počela je izgradnja novog naselja na levoj obali Save  –  Novog Beograda.

1952. godine –  Krvavim vojnim pučem vlast u Boliviji preuzeo je Nacionalni revolucionarni pokret.

1961. godine –  U Jerusalimu je, zbog ratnih zločine nad Jevrejima u Drugom svetskom ratu, počelo suđenje potpukovniku snaga SS nacističke Nemačke, Adolfu Ajhmanu, jednom od organizatora Holokausta.

1973. godine –  Zamenik firera nacističke Nemačke Martin Borman zvanično je proglašen mrtvim i skinut s liste traženih ratnih zločinaca u SR Nemačkoj.

Žak Prever

Žak Prever

1977. godine –  Umro je francuski pisac Žak Prever, “pesnik ljubavi, prijateljstva i sreće”, autor pesme “Barbara”, veoma popularan među mladima 1950-ih godina. Poznat je i po scenarijima za filmove Marsela Karnea “Obala u magli”, “Hotel Sever”, “Deca raja” i “Ljubavnici iz Verone”.

1979. godine –  U glavni grad Ugande, Kampalu, ušle su trupe Tanzanije i snage opozicije u egzilu, okončavši osmogodišnju vladavinu diktatora Idija Amina  –  Dade koji je pobegao u Libiju gde je i umro.

1984. godine –  Konstantin Černjenko izabran je za predsednika Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR-a.

1985. godine –  Umro je šef Komunističke partije i albanske države Enver Hodža. Kao neprikosnoveni partrizanski i politički lider od Drugog svetskog rata do smrti, vodio je Albaniju od staljinizma do bliskosti s Kinom, a zatim do izolacije i nacionalizma.

1991. godine –  Savet bezbednosti UN proglasio je kraj Zalivskog rata uz obećanje Iraka da će platiti ratnu odštetu zbog invazije Kuvajta avgusta 1990. godine i da će neutralisati oružje za masovno uništavanje.

1999. godine – Indija je uspešno isprobala interkontinentalni balistički projektil sistema “Agni” (Vatra), sposoban da nosi i nuklearno bojevo punjenje.

1999. godine –  U Beogradu je ubijen novinar Slavko Ćuruvija, vlasnik listova “Dnevni telegraf” i “Evropljanin”. Ubistvo nije razjašnjeno.

2001. godine –  Škotska kompanija “PPL Terapeitiks Pielsi”, koja je 1996. godine stvorila prvog kloniranog sisara  –  ovcu “Doli”, saopštila je da je proizvela pet kloniranih prasića.

2002. godine –  U sedištu UN u Njujorku zvanično je osnovan stalni Međunarodni sud za ratne zločine, pošto je više od 60 zemalja ratifikovalo Rimski sporazum iz 1998. godine kojim je taj sud uspostavljen.

2006. godine –  Italijanska policija uhapsila je šefa sicilijanske mafije Bernarda Provencana, koji je više od 40 godina proveo u bekstvu. Provencano (73), najtraženiji čovjek u Italiji, u odsustvu osuđen na doživotnu kaznu zatvora za više od 10 ubistava, uhapšen je u vikendici u blizini svog rodnog mesta Korleone, proslavljenog u Kopolinom filmu “Kum”.

2011. godine –  U Francuskoj je stupio na snagu zakon koji ženama zabranjuje nošenje burke u javnosti, a za kršenje zakona predviđene su kazne od 150 evra.  Francuska je tako postala prva zemlja u Evropi u kojoj je kažnjivo nošenje nikaba ili burke na javnim mestima.

2012. godine –  Umro je Ahmed Ben Bela, simbol globalnog anti-kolonijalnog pokreta i prvi predsednik Alžira posle sticanja nezavisnosti od Francuske.

10/04/2023 20:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments