Čaplin: zvezda nemog i zvučnog filma

16/04/2021 21:14

Čaplin: zvezda nemog i zvučnog filma

Najveća zvezda nemog filma, Čarli Čaplin, rođen je na današnji dan 1889. godine u Londonu. Savršena sposobnost transformacije i improvizacije obezbedila mu je čvrsto mesto u filmskoj istoriji. Danas, 44 godine od smrti lik i delo ovog genijalnog glumca i dalje živi.

Slavni Britanac rođen je kao Čarls Spenser Čaplin. Njegovi roditelji, koji su bili zabavljači u cirkusu, razveli su se kada mu je bilo tri godine. Inače, otac Čarli Čaplin stariji, alkoholičar, napustio je porodicu ubrzo po rođenju sina i vrlo retko je komunicirao sa njima. Majka mu je bila glumica Lili Harvi, poznatija kao Hana Harijet Hol. Pevala je po barovima, ali je karijeru okončala zbog bolesti grla.

Među prvim nastupima Čaplina, može se navesti onaj koji je bio potpuno spontan i nikako planiran. Prilikom nastupa, 1894. godine u The Canteen-u, vojnom pozorištu, majku je izdao glas i on se tada, kao petogodišnjak, popeo na binu i završio njen nastup pevajući.

pročitajte još i : Čarli Čaplin – Citati i izreke

Iznenađeni gosti bili su oduševljeni nastupom. Otac mu je 1901. umro od ciroze jetre, a i stanje Čarlijeve mame je postajalo sve teže. Hana je sve češće ostajala bez glasa, a zatim je izgubila i razum i ubrzo završila u ludnici. Čarli je smešten u sirotište Lambet u Londonu, a zatim premešten u školu za siromašne. U školu je išao svega tri godine, no upravo taj period života mu je kasnije bila inspiracija za mnoge likove.

Čarli je imao polubrata Sidija i sa njim je provodio najviše vremena skitajući londonskim četvrtima. Njih dvojica su za život zarađivali na razne načine: plešući i pevajući po sirotinjskim delovima grada, ali su radili i kao prodavci cveća, a sam Čarli je bio i duvač stakla, vratar i raznosač drva. Uporedo sa tim poslovima on je učio ples, žonglerstvo i akrobatiku.

Čarli je nastupio u predstavi prvi put sa 12 godina, a posle pet godina upoznaje Freda Karna. On je Čaplina primio u svoj ansambl, te su zajedno 1910. godine otišli u Njujork. Pred kraj 1913. filmski producent Mark Senet, ponudio je ugovor Čaplinu, te se on i brat sele u Holivud. Treći član njihove družine bio je Sten Lorel, koji će kasnije postati poznat kao mršaviji član komičarskog para Stanlio i Olio.

pročitajte još i : Zanimljivosti o Čarliju Čaplinu

Prve godine Čaplin je snimio 35 kratkih nemih filmova u kojima je stvorio popularni lik Skitnice. A za isti lik, Čarli je od svojih kolega morao da pozajmi delove kostima, i tada je slučajno iskombinovao vrećaste pantalone sa uskom jaknom, polucilindrom i velikim cipelama, a na lice je zalepio crne brkove i svemu dodao svoj bambusov štap.

Čaplinu nije dugo trebalo pa da počne sam da režira i montira svoje filmove, a kada je 1918. sa bratom otvorio filmski studio u Los Anđelesu, kritičari su ga već visoko kotirali. A tako je ostalo i nakon dolaska zvučnog filma. Od prvi u nizu bio je “Veliki diktator” iz 1940. godine, koji je sniman je u SAD-u. To delo je predstavljao čin prkosa protiv politike Adolfa Hitlera, koji je inače bio veliki obožavalac Čaplinovih filmova.

Zanimljivo je i to da , čak i na vrhuncu popularnosti, Čarli nije želeo da uzme američko državljanstvo, jer su ga često različite političke organizacije optuživale da je komunista i razvratnik. Da bi se, kada je 1952. saznao da mu je tadašnji ministar pravde uskratio vizu za povratak u Ameriku, Čaplin zarekao da tamo više nikada neće kročiti.

Novi dom našao je u jednom švajcarkom selu Korziju, koji je vrlo brzo je postao utočište svetske elite. Popularni Skitnica u Ameriku se vratio tek 1972. kako bi primio Oskara za poseban uticaj i razvoj filmske umetnosti 20. veka. Ali, kao i svaka zvezda i ova je vremenom počela da bledi i to iz tri razloga: zbog dolaska zvučnog filma, politike i žene.

Čaplin se ženio četiri puta i iza sebe je ostavio jedanaest naslednika, a prema nekim pričama, Čaplinov ljubavni život poslužio je piscu Vladimiru Nabokovu za popularnu Lolitu. Prva njegova žena imala je samo 16. godina, brak je trajao dve godine. I baš takve sklonosti, naštetile su njegovim filmovima i porodičnom životu, tvrde savremenici. I njegova druga supruga Lita Grej imala je 16. godina, kada ju je upoznao na snimanju Mališana. Njemu je tada bilo 35. U braku su dobili dva sina – Čarlija Čaplina mlađeg i Sidnija Earlena Čaplina. Nakon četiri godine Čaplin se razvodi po drugi put.

pročitajte još i :KOKO ŠANEL- neobična priča o maloj crnoj haljini, žerseu i mornarskoj majici

O njegovoj trećoj supruzi Polet Džulijet Godard ne zna se mnogo, a venčali su se u tajnosti u Kini 1936. godine. Ovaj brak je trajao do 1942. Džulijet je imala 19 godina. A ljubav svog života, kako stoji u njegovoj biografiji, Unu O’Nil, Čaplin je upoznao kada su mu bile 53 godine, a njoj 17. Una je bila ćerka, dramaturga Judžina O’Nila, koji ju je razbaštinio, kada je saznao da su se ovo dvoje venčali.

U ovom braku Čaplin je dobio još osmoro dece, od kojih je samo najstarija ćerka Džeraldina pošla očevim stopama i postala cenjena glumica. Una je nadživela supruga četrnaest godina, a od tuge zbog Čaplinove smrti odala se alkoholizmu. Čarli Čaplin je umro u snu na Božić 1977. godine u švajcarskom gradu Veveu u 88 godini.

Bizarnost je pratila Čaplina i kao mrtvog, njegovo telo u noći između prvog i drugog aprila 1978. godine iskopali su i ukrali poljski emigranti kako bi od njegove porodice iznudile 600 hiljada dolara. Kradljivci su vrlo brzo uhapšeni, a telo njegovo zakopano dvadesetak kilometara od groblja , tek kasnije je vraćeno u prvobitnu grobnicu.

 

16/04/2021 21:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments