Kada ćemo imati vakcinu za korona virus?

30/04/2020 13:08

Kada ćemo imati vakcinu za korona virus?

Skoro je u časopisu Nature objavljeno da je pokrenuto 78 projekata izrade vakcina, dok je još 37 u procesu izrade.

Neki od njih su u poodmaklim fazama. Ova vest donosi nadu da će vakcina protiv Covid-19 biti proizvedene u relativno kratkom periodu. Ipak, pre masovnog korišćenja vakcina, potrebna su sigurnosna istraživanja i efikasnost u velikom broju slučajeva, za šta je potrebno dosta vremena.

S obzirom na to, pojedini naučnici su predložili način da se ubrza proces – namerno izlažući volontere virusu da bi se utvrdila efikasnost vakcine.

Ovaj način i dalje ima rizike, ali poseduje mogućnost da ubrza testiranje vakcine za nekoliko nedelja.

Kako navode stručnjaci, uslov za volontere je da su mladi i zdravi. Njihovo zdravlje bi takođe bilo praćeno i imali bi pristup intenzivnoj terapiji i bilo kom dostupnom leku.

Rezultat bi mogao biti vakcina koja bi mogla spasiti milione života ako bi bila spremna za korišćenje za mnogo kraće vreme nego vakcina koja je prošla kroz uobičajene etape.

Namerno inficiranje pojedinih ljudi, dok bi se pojedima dao placebo kao deo procesa testiranja, je kontroverzna praksa.

Bilo kako bilo, nadamo se da će vakcine biti što bezazlenije za ljudsko zdravlje i da će u najkraćem mogućem roku biti dostupne širokim narodnim masama, a do tada nam ostaje da se trudimo da se ne zarazimo i da ne zarazimo druge. 

30/04/2020 13:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments