Generacija koja je i “analogna” i “digitalna”

12/08/2021 13:00

Generacija koja je i “analogna” i “digitalna”

Poređena radi današnji četrdesetogodišnjak ima više posla, manju zaradu i veće troškove života, u odnosu na njegove roditelje u tim godinama. Ove godine najstariji milenijalci pune 40 godina i, u većini, mnogo njih se tek skoro skućilo ili dobilo decu.

Međutim, ovo je jedinstvena generacija koja zna i šta su dobra, ali i loša vremena, jer su u neprekidnoj ekonomskoj krizi. Ljude ovog godišta  izdvaja od ostalih i to što je i “analogna” i “digitalna”. Kako piše portal Biznis i finansije, zato predstavljaju most između predhodnih i novih generacija, a zahvaljujući načinu razmišljanja i prihvatanju vrednosti.

Pripadnici generacije “milenijalaca” sada imaju između 25 i 40 godina. Milenijalci se u medijima najčešće prikazuju kao mladi ljudi koji su opsednuti “selfijima”, troše previše novca na tost sa avokadom i ostale pomodnosti, ali ta slika je daleko od stvarnosti, ističu analitičari Istraživačkog centra Pju.

Manja zarada, a veći troškovi

Finansijsku krizu u SAD, koja se desila 2007. godine, današnjeg četrdesetogodišnjaka dočekala je u njegovoj 26 godini. I umesto da se u tim godinama bore za svoje mesto, oni su, na početku svoje karijere, bili “zakucani” svetskom krizom i postali njene najveće žrtve. Kako navode u analizi, ušli su na sumorno tržište rada koje se dugo oporavljalo, plate su stagnirale, a posledice prethodne krize osećale su se i kada je svet zakoračio u novu, izazvanu korona virusom.

Podaci kažu da tipični četrdesetogodišnji milenijalac u SAD zarađuje oko 73.000 dolara godišnje. Generacija bejbi bumera, oni pre njih, je sa 40 godina u proseku zarađivala 112.000 dolara, a generacija X, oni posle, oko 94.000 dolara godišnje. Istovremeno sa padom zarada, rasli su svi životni troškovi, počev od zdravstvene zaštite do stanovanja.

Dvostruko veće školarine

Školarine su se više nego udvostručile od osamdesetih godina prošlog veka, a dug po osnovu studentskih kredita dostigao je nacionalni rekord od 1,5 hiljada milijardi dolara 2019. godine. Tipični četrdesetogodišnji milenijalac upisao je fakultet 1999. godine, a diplomirao 2003. godine s tim što je 73 odsto studenata imalo studentski kredit. Te godine prosečan dug po diplomiranom studentu bio je 16.070 dolara, što bi danas iznosilo 22.170 dolara.

Od ukupnih 128.000 dolara dugovanja koje ima današnji četrdesetogodišnjak, najveći deo se odnosi na stambene kredite. Naime, podaci pokazuju da 62 odsto najstarijih milenijalaca poseduje sopstvenu kuću, dok je tu privilegiju imalo 66 odsto bejbi bumera i 68 odsto pripadnika generacije X.

Jedna od posledica ekonomske krize  jeste i da su milenijalci “odložili” sve obaveze kao što su venčanja i rađanja. Statistika još pokazuje i da 66 odsto milenijalaca starih 40 godina ima decu, ali najveći broj njih su postali roditelji znatno kasnije u odnosu na prethodne generacije.

Generacija

Ono što najviše izdvaja današnjeg četrdesetogodišnjaka je osećaj da on nema generaciju sa kojom bi se u potpunosti poistovetio. Upućeni navode da on pamti bolja ekonomska vremena i način na koji su živeli njegovi roditelji i istovremeno deli neizvesnost i probleme mlađih, koji odrastaju u vremenu “iz jedne krize u drugu”.

Generacija, koja danas ima 40 godina, je i “analogna” i “digitalna”. Za razliku od njih mlađi znaju samo za digitalnu eru, a njihovi roditelji isključivo za analognu, te su  sposobni da se brzo prilagode novotarijama, jer su spremni na prilagođavanje.  Biznis i finansija zaključuje da neki sociolozi najstarije milenijalce svrstavaju u posebnu, mikrogeneraciju, koja najbolje može da premosti ogroman generacijski jaz između predhodnika i potomaka.

12/08/2021 13:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments