Volkswagen gradi fabriku vrednu dve milijarde evra da bi držao korak s Teslom

06/03/2022 12:23

Volkswagen gradi fabriku vrednu dve milijarde evra da bi držao korak s Teslom

Volkswagen AG napreduje s planom da u Nemačkoj izgradi fabriku specijalizovanu za električne automobile, da bi držao korak s Teslom Inc., čija fabrika kraj Berlina treba da bude operativna tokom narednih nedelja.

Nova VW-ova fabrika će koštati oko dve milijarde evra, a biće podignuta blizu pogona u Volfsburgu, nakon što Tesla dobije finalna odobrenja. Plan je da se u fabrici čija će izgradnja početi 2023. a isporuka automobila startovati 2026., proizvodi novi model kodnog naziva „Trinity“.

„Volkswagen jača i održava konkurentnost glavne fabrike, pružajući radnoj snazi čvrstu dugoročnu perpektivu“, rekao je šef ove nemačke marke, Ralf Brandšteter, nakon sastanka nadzornog odbora.

Odluka da se aktuelnim kapacitetima doda potpuno nova fabrika je deo inicijative generalnog direktora Volkswagen grupacije, Herberta Disa, da se ubrza tempo tranzicije ka električnim automobilima, kao i da se na viši nivo podigne efikasnost. Izgradnja fabrike u blizini Volfsburga je takođe signal za moćne sindikate VW-a, koji su često imali nesporazume s Disom. Tenzije su dostigle vrhunac krajem prošle godine, nakon što je generalni direktor izneo planove za ukidanje izvesnog broja radnih mesta, što je dovelo do kompromisa u vidu izgradnje nove fabrike, kao i obećanja da će se potrošiti 800 miliona evra na tehnološki kampus.

Što se novog pogona tiče, plan nalaze proizvodno vreme od 10 časova po vozilu, što je značajno kraće nego što je trenutno potrebno za sklapanje vozila u drugim fabrikama.

Da bi dobio zamah i finansirao prelazak na baterijske i autonomne automobile, VW je prošlog meseca napravio svoj najhrabriji strateški potez do sada, s planovima da Porsche, svoju najprofitabilniju jedinicu, stavi na berzu. Potencijalna inicijalna javna ponuda, mogla bi da proceni ovu kultnu sportsku marku na čak 85 milijardi evra.

06/03/2022 12:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments