Veb-sajtovi za pametnu decu

16/03/2015 12:06

Veb-sajtovi za pametnu decu

Biti moderan roditelj znači oberučke prihvatiti moć onlajn učenja. Decu treba podsticati da koriste internet na produktivan način.

Objasnite svojim školarcima da internet ne služi samo za gledanje smešnih snimaka sa životinjama i slanje stikera na Fejsbuku. Na primerima naredna četiri veb-sajta, pokažite im šta još internet može da ponudi.

Skillshare

skill-share

Krativna zajednica koja pruža mogućnost da se usavrše nove veštine

Skillshare je krativna zajednica koja pruža mogućnost da se usavrše nove veštine i stekne iskustvo u različitim profesionalnim sferama, počev od kreativnog pisanja i veb-dizajna, pa do muzike i stvaranja igrica. Ovo je produktivan način da uposlite svoju decu tokom raspusta i omogućite im da razviju svoju kreativnost uz uporedo sticanje iskustva. Ovaj veb-sajt predstavlja i odličan način da đaci testiraju sami sebe, da osete šta sa sobom nose različita karijerna usmerenja i da na osnovu toga kasnije, kada dođe vreme za studiranje, donesu prave odluke. Ovo je jedan od najboljih, trenutno dostupnih, obrazovnih veb-sajtova. Pridruživanje ovom veb-sajtu je besplatno, kao i pohađanje određenog broja kurseva mesečno, dok premium nalog (mesečna članarina 8-10 dolara) omogućava pristup svim kursevima, a uz to, dozvoljava korišćenje materijala i video-snimaka i kada niste na internetu.

Na sve ovo treba još dodati i činjenicu da ovaj sajt može biti koristan i za roditelje. Svako ko je stručan u određenoj oblasti i ko ume svoje znanje da prevede u video-snimke jednostavne za praćenje, može postati edukator i za to biti plaćen.

The 11+ Tutors in Essex eleven-plus

Tim veb-sajta The Eleven Plus Tutors in Essex  nudi inovativne virtuelne lekcije, za čije sprovođenje koristi tehnologiju „veliko plavo dugme“ (BigBlueButton). Đaci imaju mogućnost da sarađuju sa svojim mentorom putem četa i veb-kamere i da koriste sve resurse sajta u realnom vremenu. Osim toga, đacima su na raspolaganju i tradicionalni jedan-na-jedan časovi. Ove lekcije su namenjene, pre svega, osnovcima kako bi im pomogle da polože završni ispit (ispit koji je u Velikoj Britaniji poznat kao 11+). Mentori koji rade sa decom su potpuno kvalifikovani stručnjaci sa odgovarajućim diplomama i sertifikatima.

Jedna od usluga koju veb-sajt pruža jesu i odlični časovi kreativnog pisanja, koji polaznicima pomažu da savladaju uobičajene tehnike pisanja, da formiraju sopstveni stil pisanja, i da, uopšte posmatrano, poboljšaju svoju pismenost. Uostalom, pisanje dopadljivih eseja je jedan od ključnih faktora za upisivanje prestižnih škola.

Duolingo

duolingo

Duolingo je neverovatan veb-sajt za učenje stranih jezika koji je potpuno besplatan i veoma brzo daje rezultate. Realno je očekivati da će vaše dete za samo mesec dana znatno napredovati i početi, na primer, da čita i prevodi kratke tekstove sa stranog jezika. Osnovni koncept ovog veb-sajta je učenje kroz igru  i taj koncept prožima sve lekcije. U svakoj lekciji polaznik može da prikupi poene koje kasnije može da iskoristi za kupovinu određenih dodataka. Za završavanje lekcije polaznik ima na raspolaganju određeni broj života, tj. pokušaja, a ocenu svojih odgovora dobija odmah.

Na ovom veb-sajtu trenutno je moguće učiti francuski, španski, portugalski, nemački, italijanski, holandski, irski, švedski i danski, kao i engleski. U planu je da se tokom ove godine postojećoj ponudi stranih jezika dodaju još ruski, poljski, turski i rumunski jezik.

BrainPop

brainPOP

Veb-sajt BrainPop je lansiran još 1999. godine, i još uvek se nalazi među najboljima za učenje. Dostupne lekcije su zabavne, interaktivne i pokrivaju brojne teme od nauke do osnova inženjerstva.  Učenje je zabavno i privlači pažnju učenika, a sadržaji se obrađuju kroz kratke animirane filmove i kvizove. Najkomplikovaniji sadržaji su podeljeni na jednostavne jedinice, a karakteri sa sajta uvode učenika u određenu temu.

Ovaj veb-sajt se uspešno koristi u brojnim školama širom Sjedinjenih Američkih Država, a takođe je veoma hvaljen od strane roditelja koji svoju decu obrazuju u kućnom okruženju. Ovim pohvalama treba dodati i priznanja prestižnih obrazovnih institucija. Cena za korišćenje sadržaja ovog veb-sajta zavisi od paketa pretplate koji korisnik odabere.

16/03/2015 12:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments