Želite dobar san? – Klonite se bele posteljine

24/03/2022 08:14

Želite dobar san? – Klonite se bele posteljine

Evo zašto bi nas bela posteljina u hotelskom stilu mogla sprečiti da dobro spavamo.

Bela pamučna posteljina je klasika. Na kraju krajeva, ona ide bukvalno uz sve, dok pruža prazno platno za ukrasne jastuke i ćebad.

62% nas kaže da ne spavamo onako kako bismo želeli – da li je za to kriva naša posteljina? Stručnjaci za spavanje tvrde da bi sveža bela posteljina mogla negativno uticati na kvalitet našeg sna smanjenjem nivoa melatonina. Dakle, koja je najbolja boja posteljine – luksuzne posteljine?

Šta kažu stručnjaci?

„Boja je važna“, tvrdi stručnjak za spavanje, Doroti Čejmbers iz SleepJunkie. „Izbor boja za vašu spavaću sobu može izgledati samo kao kozmetička preferencija, ali zaista može uticati na to koliko dobro spavate.“

„Držite se dalje od belog i plavog jer se smatra da ove boje mogu uticati na nivoe melatonina“, upozorava Doroti. Melatonin je hormon koji prvenstveno oslobađa epifiza kao odgovor na mrak i upravlja našim cirkadijalnim ritmovima (naš 24-časovni telesni sat).

Dakle, logično je da bi svetlo bela i boja neba bili u sukobu sa ovim hormonom spavanja koji se proizvodi uveče. Doroti Čejmbers tvrdi da su nijanse u žutim, narandžastim, crvenim i crnim tonovima najbolje.

Mada, predlažemo da odaberete posteljinu bilo koje boje koja najviše liči na veliki zagrljaj, možda raskošnu roze ili tamnoplavu, poput luksuznog kompleta iz La Redoute. „Tamnije nijanse kao što su tamnoplave, zemljani tonovi ili duboki zeleni mogu da pruže veoma prijatan efekat i mogu vam pomoći da se osećate kao učaureni posteljinom“, komentariše osnivač i kreativni direktor Bedfolka, Džo Džejms.

Džejms Higins, izvršni direktor Etičke posteljine i stručnjak za posteljinu, navodi najveću globalnu studiju boja u kojoj je učestvovalo 29.596 ljudi. Ovo istraživanje je pokazalo da plave i zelene nijanse imaju najviše opuštajući i umirujući efekat na mozak.

Penjanje u šumski zeleni krevet prosto mami na kvalitetan san. Dunelmov jorgan od čistog pamuka izgleda kao dobra opcija.

Šta god da tražite, razmislite ne samo o tome kako će boja izgledati, već i o tome kako može uticati na vas dok spavate. Ako ozbiljno želite da poboljšate kvalitet svog sna ove godine, ulaganje u najbolji dušek za vaš stil spavanja je od suštinskog značaja.

Hoćete li se kloniti belih posteljina?

24/03/2022 08:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments