Završeno je takmičenje učeničkih kompanija

27/04/2021 12:25

Završeno je takmičenje učeničkih kompanija

Od 19. do 23. aprila realizovana je nedelja učeničkih kompanija koju je obeležio preduzetnički duh mladih. Organizacija Dostignuća Mladih uz podršku parntera: USAID Serbia, Ministarstva privrede, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kompanija ManPowerGroup i TeleGroup – realizovala je regionalna takmičenja učeničkih kompanija za srednjoškolce širom Srbije.

Preko 250 učenika iz 50 učeničkih kompanija iz 19 gradova iz svih delova naše zemlje, predstavilo je svoje preduzetničke ideje, a 20 pobedničkih timova iz 5 regiona plasiralo se na nacionalno finale – čiji pobednik će predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija.

Prvo mesto u regionu jugoistočne Srbije odnela je učenička kompanija pod nazivom “Ekolim” iz gimnazije “Bora Stanković” u Nišu. Ova kompanija se bavi proizvodnjom solarnih kolektora napravljenih od – limenki, dok su se u finale iz ovog regiona plasirale i sledeće kompanije:

Ideja koja je odnela “zlato” za vojvođanski region dolazi iz medicinske škole “Draginja Nikšić” iz Sremske Mitrovice i tima pod nazivom “Green Active” koji je kreirao liniju kozmetike za kosu na bazi spanaća, a bronzana i srebrna medalja otišla je u ruke ovim timovima:

Beogradski pobednici iz učeničke kompanije pod nazivom Mellisi dolaze iz Farmaceutsko-fizioterapeutske škole i bave se proizvodnjom proizvoda za jačanje imuniteta i proizvodima za negu lica i tela na bazi meda – koji ne sadrže nikakve štetne sastojke. Odmah za njima, u finale su se plasirali i:

Pobedu su u Jugozapadnu Srbiju doneli učenici iz Požege i poljoprivredne škole sa domom učenika “Ljubo Mićić” koji su pokrenuli sajt za onlajn prodaju proizvoda koje kreiraju učenici iz Požege, Pirota i Svilajnca. U nastavku sledi lista plasiranih u finale za ovaj region:

Centralna Srbija je takođe dobila svoje pobednike koji dolaze iz Prve kragujevačke gimnazije, a predstavili su ideju i kompaniju pod nazivom “Edu games” – interaktivne igrice koje utiču na psihomotorni razvoj, kao i kognitivne sposobnosti dece u najmlađem uzrastu. Za njima, u finale su prošle i sjajne ideje ekipe iz Kruševca i Svilajnca:

U cilju nagrade za trud, angažovanost i izvanrednu kreativnost – u finale se plasiralo i još 5 učeničkih kompanija iz Kragujevca, Knjaževca, Lazarevca, Svrljiga sa idejama koje su nas osvojile:

Organizacija Dostignuća mladih u Srbiji (Junior Achievement Serbia) je deo globalne mreže Junior Achievement Worldwide, osnovane 1919. godine, koja obuhvata 121 zemlju u svetu. Ovaj svetski program preduzetničkog obrazovanjai godišnje pohađa više od 10 miliona učenika.

U Srbiji sprovođenje programa počelo je 2005. godine kada je osnovana organizacija Dostignuća mladih. Od tada je kroz obrazovne programe iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti prošlo više od 60 000 učenika iz 286 osnovnih i srednjih škola iz cele Srbije.

Programi preduzetničkog obrazovanja u Srbiji besplatni su kako za učenike tako i za nastavnike, i odvijaju se preko cele godine. Pored teorijske nastave koja se obavlja uz pomoć specijalno dizajniranih udžbenika, kompjuterskih programa i simulacija verifikovanih od strane svetske organizacije Junior Achievement, tokom godine za srpske đake realizuje se između 15 i 20 takmičenja i sajmova, lokalnog, nacionalnog i međunarodnog karaktera.

U 2013. i 2014. godini, Evropska komisija proglasila je organizaciju Dostignuća mladih nacionalnim pobednikom u oblasti promocije preduzetništva, i drugoplasiranim na evropskom nivou.

 

27/04/2021 12:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments