Vlada usvojila predlog Zakona o dualnom obrazovanju

10/10/2017 09:31

Vlada usvojila predlog Zakona o dualnom obrazovanju

Vlada Srbije je usvojila predlog Zakona o dualnom obrazovanju i predloge Zakona o izmena i dopunama zakona o predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju.

Predlogom Zakona o dualnom obrazovanju unapređuje se srednje stručno obrazovanje u pravcu prilagođavanja potrebama privrede, kroz precizno definisanje uloga svih učesnika. Time se omogućava efikasnije obrazovanje u kojem će učenici sticati znanja i veštine koji će ih činiti zapošljivim odmah nakon formalnog školovanja i smanjiti stopu nezaposlenosti mladih do 25. godine. Istovremeno, jača se konkurentnost privrede Republike Srbije na regionalnom i globalnom nivou.

Predlog zakona precizno uređuje prava i obaveze škola, kompanija i učenika srednjih stručnih škola, koji do sada nisu postojali. Na taj način se obezbeđuje poštovanje prava i bezbednost učenika, kao i motivacija za učenje kroz rad u vidu stipendije.

Izmene i u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju

Predlozima Zakona o izmenama i dopunama zakona o predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju u vaspitanju redefiniše se vreme učenika provedeno u školi, čime se gradi drugačija slika škole koja treba da bude mesto za učenje i razvoj učenika, ali se i oslobađa prostor za vannastavne aktivnosti koje su ranije bile zapostavljene.

Proširuju se mogućnosti za obrazovni turizam – škole i specijalizovane ustanove za decu i učenike koje imaju odgovarajuće uslove mogu postati centri za realizaciju nastave u prirodi čime bi se pojeftinili troškovi ovakvih aktivnosti, a ujedno bi se potpomogao i razvoj na lokalnom nivou.

Uvodi se i novi koncept državne mature koja treba da unapredi kvalitet srednjeg obrazovanja i omogući prohodnost učenicima na sledeće nivoe obrazovanja.

Izvor: mpn.gov.rs

10/10/2017 09:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments