Verbić poručio: Očekujem da se štrajk završi odmah

27/11/2014 16:39

Verbić poručio: Očekujem da se štrajk završi odmah

Ministar prosvete Srđan Verbić danas je izjavio da štrajk prosvetnih radnika treba odmah da se okonča i rekao da treba da se formira telo sa predstavnicima nastavnika i direktora škola, a ne samo sindikatima, kako bi se uspešno rešio problem u prosveti.

U tom telu bi se na pravi način predstavili nastavnici i direktori škola, sa konkretnim predlozima i savetima za ministarstvo o menjanju sistema obrazovanja, rekao je Verbić novinarima u Beogradu i dodao da mu je žao što se dijalog sa prosvetnim radnicima odvija samo preko sindikata.

On je uz očekivanje da će se štrajk prekinuti odmah, ocenio da jedino dugotrajno rešenje može biti smeštanje nastavnika i profesora u odgovarajuće platne grupe, u skladu sa njihovim stepenom obrazovanja i odgovornostima.

Problem će se rešiti samo ako nastavnici budu u platnoj grupi kojoj pripadaju, a do tada smo u opasnosti jer oni koji su najbolji napuštaju prosvetu, istakao je ministar.

Ministar tvrdi da kolektivni ugovor nije trajno rešenje, te da ministarstvo treba da ima konkretne ciljeve i brojke kako bi se problem rešio. On je naveo da očekuje najregularniji nastavak školske godine.

Članovi četiri reprezentativna sindikata prosvete u štrajku su od 17. novembra i drže časove skraćeno, u trajanju od 30 minuta.

Zahtevi prosvetnih radnika su da budu izuzeti od smanjenja plata, uvođenje platnih razreda u javnom sektoru, sklapanje posebnog kolektivnog ugovora kao i aktivno učešće u pripremama izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Izvor: Blic

27/11/2014 16:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments