Umesto prijemnog na fakultete – velika matura?!

11/10/2016 15:18

Umesto prijemnog na fakultete – velika matura?!

Prema najavama Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje velika matura će zameniti prijemne ispite na fakultetima od školske 2018/2019. godine.

To znači da će sadašnji učenici drugog razreda srednje škole na kraju srednjoškolskog obrazovanja polagati veliku maturu pre upisa na željenu visokoškolsku ustanovu.

Prema dokumentu „Strategija razvoja obrazovanja Srbije do 2020. godine”, prijemne ispite na fakultetima zameniće velika matura, i to – opšta, stručna ili umetnička, u zavisnosti od toga koju školu đaci završavaju.

  • Opšta matura (za gimnazijalce) davaće pravo upisa na sve visokoškolske ustanove bez polaganja prijemnih ispita (izuzetak su studijske grupe koje zahtevaju posebne sposobnosti, tj. talente, poput umetničkih).
  • Umetnička matura (za učenike umetničkih škola) omogućavaće prohodnost na umetničke fakultete.
  • Stručna matura (za đake srednjih stručnih škola) pravo upisa na matičnim disciplinama.

Ideja tvoraca strategije jeste da se ojačaju gimnazije kako po broju, tako i po kvalitetu đaka i da ovaj vid obrazovanja bude glavni „inkubator” budućih studenata. Srednje stručne škole su i zamišljene kao škole posle kojih će se učenici zapošljavati, a decenijama je takva situacija da se maltene čitava generacija đaka četvorogodišnjih srednjih stručnih škola upisuje na fakultete.

Izvor: Politika

11/10/2016 15:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments