Saradnja ministarstva i Novak Đoković fondacije

12/05/2021 18:45

Saradnja ministarstva i Novak Đoković fondacije

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Novak Đoković fondacija potpisali su danas Sporazum o partnerskoj saradnji na Projektu inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja, koji se finansira uz podršku Svetske banke. Saradnja podrazymeva da Ministarstvo i Fondacija u naredne dve godine udruže kapacitete i zajedno adaptiraju i opreme prostorije u javnim objektima, koje će biti namenjene realizaciji predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

– Postavljanje dobrih osnova vaspitanja i obrazovanja od najranijeg uzrasta značajno je, ne samo za socijalizaciju dece, već i za njihovo dalje uspešno školovanje. Novak Đoković fondacija već godinama unazad realizuje sopstvene programe koji su usmereni na bolje uslove za realizaciju predškolskog vaspitanja. U ovom slučaju iskoristićemo njihovo znanje i iskustvo i udružujemo se kako bismo obezbedili uslove da još veći broj dece, posebno iz socijalno i ekonomsko ugroženih društvenih grupa, bude obuhvaćen sistemom predškolskog vaspitanja i obrazovanja – rekao je ministar prosvete Branko Ružić.

Kako je saopšteno, plan je da do kraja 2022. godine bude adaptirano i opremljeno najmanje 100 prostorija u javnim objektima i postojećim predškolskim ustanovama, a radovi će biti finansirani iz Projekta inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja, koji finansira Svetska banka. Fondacija će koordinirati aktivnosti na renoviranju, prenameni i adaptaciji tih prostora i opremanje nameštajem i didaktičkim materijalom.

– Vodeći se željom da našim najmlađim generacijama pružimo podsticajno okruženje za igru i učenje kako bi razvili svoj puni potencijal, naš tim je do sada rekonstruisao, opremio i pomogao 45 vrtića širom Srbije. Na taj način smo podstakli i razvoj samih lokalnih zajednica što dugoročno doprinosi boljoj budućnosti za sve nas. Međutim, brojevi pokazuju da je i dalje dugačak put ka cilju da svako dete u Srbiji ima pristup predškolskom vaspitanju i obrazovanju. Zato nam je jako drago da smo, zahvaljujući našem dugogodišnjem iskustvu, dobili poverenje Ministarstva da im na tom putu pomognemo i sigurni smo da će uz partnerstvo sa Svetskom bankom projekat biti uspešno realizovan – rekla je Maja Кremić, nacionalni direktor Novak Đoković fondacije.

U prvoj godini saradnje, u planu su radovi u 20 lokalnih samouprava: Doljevac , Vlasotince, Vladičin Han, Varvarin, Trstenik, Brus, Кraljevo , Čačak, Obrenovac, Stari Grad, Jagodina, Batočina, Svilajnac, Rača, Velika Plana, Bač, Apatin, Šid, Nova Varoš, Čajetina.

 

12/05/2021 18:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments