Počela podela IT opreme najugroženijim đacima

13/04/2021 18:00

Počela podela IT opreme najugroženijim đacima

Distribucije tableta i laptopova za digitalne biblioteke u pojedinim školama, kao i za pedagoške asistente u školama širom Srbije počela je danas u Кrnješevcima. A, s ciljem da se obezbedi bolji pristup učenju na daljinu za najugroženije učenike.

Projekat vredan dva miliona evra bespovratne pomoći biće realizovan u 30 lokalnih samouprava u okviru kojeg će biti podeljeni laptopovi i tableti najugroženijim đacima. Distribucije IT opreme počela je danas u okviru projekta “Premošćavanje digitalnog jaza za najugroženiju decu”.

Ministarstvo prosvete, Evropska unija i UNICEF u Srbiji obezbedili su podršku najugroženijoj deci u Srbiji, a u cilju poboljšanja učenja. Kroz projekat, “Premošćavanje digitalnog jaza za najugroženiju decu”, obezbeđeni su kompjuteri i tableti za digitalne biblioteke, a više od 2.000 uređaja biće distribuirano školama i biće dostupni učenicima.

Školama će biti podeljeni i laptopovi za oko 200 pedagoških asistenata, kako bi time obezbedili bolji pristup učenju na daljinu za najugroženije učenike. Nadležni se slažu da je obrazovanje i prelazak na digitalno učenje leže u srcu izgradnje otporne budućnosti. Stvaranje jednakog i inkluzivnog pristupa digitalnom obrazovanju pruža mladim ljudima digitalne veštine koje će ih pripremiti za konkurentno tržište rada. Evropska unija je najveći donator Srbije u domenu obrazovanja i od 2003. godine je uložila više od 100 miliona evra.

– Teška vremena produbljuju digitalni jaz. Po izbijanju pandemije, svet se brzo prebacio na onlajn obrazovanje. To za mnogobrojnu decu nije bilo moguće i dovelo ih je u dodatno otežanu situaciju. Jedan broj dece u Srbiji nije mogao da učestvuje u sistemu učenja na daljinu zbog nedostatka odgovarajuće opreme ili interneta tokom izbijanja pandemije – izjavio je ambasador Sem Fabrici i šef delegacije Evropske unije u Srbiji.

Prema njegovim rečima, biće isporučeno ukupno 2.200 uređaja IT opreme, a koja će biti raspoređena na 30 škola i 250 pedagoških asistenata.

– Sva deca moraju da imaju jednake mogućnosti za pristup obrazovanju. Obrazovanje je ključno za njihov razvoj kao ličnosti i kao građana. EU podržava obrazovanje u Srbiji skoro 20 godina i nastaviće da pruža podršku. Nadam se da će ova oprema pomoći našim učenicima da ostvare sjajne rezultate u školovanju – istakao je Fabrici.

U okviru ovog projekta biće podržano osnivanje „obrazovnih digitalnih biblioteka“ i „klubova za učenje“ u odabranim školama, a 900 nastavnika koji rade u tim školama dobiće priliku da osnaže svoje kapacitete. Drugi fokus će biti usmeren na učenje romske dece uz obezbeđivanje psihološko-socijalne podrške. Od toga će korist imati najmanje 12.000 dece koja pohađaju ove škole.

 

 

13/04/2021 18:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments