Novine u školskom kalendaru za novu školsku godinu

21/08/2015 14:39

Novine u školskom kalendaru za novu školsku godinu

Školska 2015/2016. godina počinje u utorak, 1. septembra za sve učenike srednjih i osnovnih škola u Srbiji.

Prvu pauzu u nastavi đaci će imati u novembru – jesenji raspust, koji će se sastojati od tri dana -9, 10. i 11. novembar. Povod za ovaj raspust je obeležavanje državnog praznika – Dan primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembar.

Nakon jesenjeg raspusta koji je isti za sve učenike, dolazi zimski raspust.

Učenici u Vojvodini na zimski raspust idu 24. decembra, a na nastavu se vraćaju 14. januara. Ostali đaci, koji ne žive na teritoriji Vojvodine, imaće zimski raspust iz dva dela.

Prvi deo zimskog raspusta, oko novogodišnjih i božićnih praznika, za đake u Srbiji počinje 31. decembra i završava se 8. januara. Drugi deo zimskog raspusta biće od 1. do 12. februara.

Osim zimskog raspusta u dva dela, novo je i to što se prvo polugodište ne završava kad se kalendarski završava godina. Ovo je opravdano činjenicom da je prvo polugodište uvek bilo nesrazmerno kraće od drugog.

Drugo polugodište zvanično počinje 17. februara, jer se na drugi deo zimskog raspusta nadovezuje i državni praznik – Sretenje, koji se obeležava 15. i 16. februara. Naredni odmor učenici će imati od 28. aprila do 3. maja, kada se održava prolećni raspust.

Đaci osnovnih i srednjih škola koje se nalaze na teritoriji Vojvodine na prolećni raspust idu 24. marta i vraćaju se nekoliko dana kasnije – 29. marta.

Školsku godinu prvi završavaju maturanti gimnazija, nakon njih osmaci i učenici završnih godina stručnih srednjih škola, pa onda učenici ostalih razreda osnovnih škola, dok će poslednji školsku godinu završiti ostali srednjoškolci.

21/08/2015 14:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments