Na sledećem PISA testiranju i naši đaci

07/09/2016 11:02

Na sledećem PISA testiranju i naši đaci

Učenici iz Srbije će učestvovati u narednom krugu međunarodnog ispitivanja učeničkih postignuća – PISA koje se održava 2018. godine.

Novac za učestvovanje učenika iz naše države obezbeđen je iz republičkog budžeta. Ono što je novo jeste da se na sledećem PISA testiranju po prvi put rešava i test iz finansijske pismenosti.

Test iz finansijske pismenosti biće realizovan u saradnji sa Nardnom bankom Srbije, dok će se ostatak testiranja sprovesti prema ugovoru sa Organizacijom za ekonomsku saradnju i razvoj – koja sprovodi ovu međunarodnu studiju, kao i sa Filozofskim fakultetom čiji će Institut za psihologiju ovog puta realizovati istraživanje u Srbiji.

Na PISA testiranju, pored finansijske pismenosti, kao i ranije biće proveravana učenička postignuća iz čitalačke, matematičke i naučne pismenoti.

Rešavanje problema sada će se pojaviti u unapređenoj formi kao ispitivanje globalnih kompetencija, a đaci će zadatke rešavati na računaru.

Srbija je u PISA studiji učestvovala od 2003. godine, ali je zbog neažurnosti ranije prosvetne administracije ispala iz istraživanja sprovedenog 2015. godine.

07/09/2016 11:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments