Ministarstvo prosvete povredilo prava učenika?

26/08/2016 10:36

Ministarstvo prosvete povredilo prava učenika?

S obzirom na to da su pravila upisa bila promenjena tokom upisa i nakon polaganja prijemnih ispita za računarske gimnazije, Ombudsman smatra da je Ministarstvo povredilo prava učenika.

Učenici koji su polagali prijemni ispit za računarsko odeljenje pri Prvoj kragujevačkoj gimnaziji nisu uspeli da se upišu u željenu školu zbog novog sistema vrednovanja rezultata, koji je objavljen tokom upisa učenika u srednje škole za školsku 2016/17. godinu.

Učenici su prijave za prijemni ispit predavali po jednom Pravilniku, po kome su polagali i prijemni ispit, ali su njihovi rezultati bodovani po drugom Pravilniku, koji je izmenio način bodovanja i rangiranje kandidata, napomenuo je Saša Janković, Zaštitnik građana.

“Ovim propustom Ministarstva povređeno je pravo učenika da postupak upisa u srednju školu bude sproveden i okončan po istim, unapred poznatim pravilima i kriterijumima”, utvrdio je Janković.

Zaštitnik građana je posle utvrđivanja propusta doneo i preporuke za njegovo otklanjanje.

Potrebno je, kaže Ombudsman, da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obezbedi da se u računarsko odeljenje u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji upišu učenici koji su polagali prijemni ispit samo za računarsko odeljenje i u ovo odeljenje bi bili upisani da tokom upisnog postupka nisu izmenjena pravila upisa.

Osim toga, ministarstvo treba u pisanoj formi da se izvini učenicima koji su pretrpeli štetu usled njihovog propusta, te da ubuduće ne menja procedure i pravila koji se odnose na upis učenika u srednju školu, nakon raspisivanja konkursa za upis, dodao je Janković.

Izvor: Tanjug

26/08/2016 10:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments