Koliko je neformalno obrazovanje značajno?

18/05/2020 15:41

Koliko je neformalno obrazovanje značajno?

Prema Ustavu Republike Srbije, osnovno obrazovanje je obavezno, a o uvođenju srednjoškolskog obaveznog obrazovanja se priča. Ovo je formalno obrazovanje koje je od presudnog značaja, kako za pojedinca, tako za celokupnu državu koja je sprovodi, pa i za tržište koje se formira shodno ponudama i potražnjama određenih kategorija poslova za koje se pojedinac školuje.

Floskula da se čovek uči dok je živ motivaciona je mantra koja se sprovodi kontunuirano i intezivno, pogotovo u 21. veku. Koliko je, onda, neformalno obrazovanje zaista važno, uticajno i koliko daje rezultate?

Šta je neformalno obrazovanje?

Kako je formalno obrazovanje ograničeno samo na školske i faklultetske klupe, a proces razvoja tehnike i tehnologije je ubrzan, došlo se do zaključka da je ovaj način sticanja znanja samo jedna jaka polazna tačka na osnovu koje se stiče znanje iz određenih oblasti i zvanje, ali da je neophodno da se ono vremenom nadograđuje.

To nadograđivanje se stvarno stiče dokle god smo živi, a usko je povezano sa stepenom naših ambicija. 

Dakle, neformalno obrazovanje služi da dopuni formalno i da nam pruži priliku da pristupimo svim onim sadržajima koji su u formalnom nepristupačni, neobuhvaćeni ili nedovoljno obuhvaćeni. 

Ugrubo, to su razni kursevi, seminari, stručne konferencije, radionice, tribine, a mogu biti i neke vrste dopunskih časova. Vezano za to, a važno da kažemo, to često mogu biti i neki tipovi volontiranja i stažiranja na osnovu kojih se stiče izuzetno mnogo relevantnog znanja iz struke obogaćeno realnim situacijama i praksom.

Kako se stiče formalno obrazovanje?

Sa pojavom Interneta, mnogo je lakše pronaći mesta od poverenja gde će pouzdani i stručni predavači pružiti znanja koja su u korak sa svim aktuelnostima, pravnim aktima i promenama koje se dešavaju neviđeno velikom brzinom.

Danas su ta mesta gotovo svuda onlajn, jer je jasno da je vreme novac, da korisnici svoje vreme provode upravo za računarom i da se sada uvećava broj radnih mesta od kuće. Pa i preduzetnici – njih ima sve više i velika većina njih je kod kuće, uz svoju porodicu, gradi brend na tom mestu, dok su željni svih vrsta usavršavanja koja mogu da pronađu.

Kako je jasno da je vreme novac, što smo i spomenuli, svi kreatori neformalnog vida obrazovanja trude se da naprave odgovorajući paket, gde će krajnji proizvod i cena biti usklađeni. 

Neformalno obrazovanje obuhvaćeno je Zakonom o obrazovanju odraslih, gde je navedeno da je ono organizovan proces učenja odraslih na osnovu posebnih programa, radi sticanja znanja, vrednosti, stavova, sposobnosti i veština usmerenih na lični razvoj odraslih, rad i zapošljavanje i socijalne aktivnosti. Ono je dobrovoljno i najčešće nije podređeno godinama, pa se vrlo često dešava da osoba i sa 50 godina krene da se usavršava u određenoj oblasti.

Primeri gde redovno postoje usavršavanja i informacione interakcije su: obrazovni i medicinski kadar, pa i radnici iz pravnih struka koji često moraju da budu u korak sa svim promenama koje se manifestuju u pravnim aktima.

18/05/2020 15:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments