Granica za upis u četvorogodišnju srednju školu – realna

27/08/2015 15:24

Granica za upis u četvorogodišnju srednju školu – realna

Generacija učenika koji će tokom školske 2015/2016. godine pohađati osmi razred osnovne škole biće prva generacija koja će imati granicu bodova za upis u četvorogodišnju srednju školu.

Naime, za upis u srednju školu koja traje četiri godine biće potrebno 50 bodova koje učenik može da skupi na osnovu uspeha na kraju šestog, semog i osmog razred i polaganjem male mature.

Prema rečima ministra Verbića, granica od 50 bodova je realna i svaki učenik može da je dostigne. Međutim, oni učenici koji ne budu skupili 50 bodova moći će da upišu samo trogodišnje smerove u srednjim školama.

Cilj uvođenja granice za upis u četvorogodišnje srednje škole je da se osigura kvalitet u tim profilima, a da i trogodišnji smerovi budu malo ozbiljniji i da se popune mesta i u tim školima.

Prag od 50 bodova može da dostigne i učenik koji je ima sve dvojke u školi. U tom slučaju potrebno je da na završnom ispitu skupi 22 boda (od 30), jer će na uspeh u tom slučaju imati 28 bodova (od 70).

Do sada za upis u srednje škole nije postojala granica bodova, a učenici su se raspoređivali u škole prema bodovima koje nose iz osnovne škole nakon polaganja male mature i predavanja liste želja. Ukupan broj bodova koje učenik može da ima je 100, od kojih se maksimalno 70 može dobiti na uspeh i 30 (10 bodova po testu) na polaganju male mature.

Učenici će se i ubuduće rangirati prema bodovima koje imaju na osnovu liste željenih smerova u srednjim školama, s tim što će za četvorogodišnje škole biti potrebno najmanje 50 bodova.

27/08/2015 15:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments