Zavisnost od video-igara: Zvanična bolest u 2018.

22/12/2017 11:17

Zavisnost od video-igara: Zvanična bolest u 2018.

Velike polemike se već više od decenije vode kada je u pitanju zavisnost od video-igara, a izgleda da su bili u pravu oni koji su se zalagali za to da ovo jeste poremećaj.

Svetska zdravstvena organizacija najavila je da će u Priučniku za dijagnostiku, koji objavljuje 2018. godine, uvrstiti i zavisnost od vide-igara. Pored ove novosti, priručnik je sada, prvi put ažuriran od 1990. godine.

“Zdravstveni stručnjaci moraju da prepoznaju poremećaj gejminga i da prihvate da on može imati ozbiljne zdravstvene posledice”, rekao je Vladimir Poznjak, iz Departmana za mentalno zdravlje SZO.

Kriterijumi za dijagnostifikovanje ovog poremećaja su ozbiljno razmotreni, a uključuju preterano igranje igara, koje postaje glavna preokupacija, postavljena iznad svih ostalih interesovanja. Uz to, poremećaj zavisnosti od video-igara uključuje i nedostatak sna, izbegavanje hrane i opsesija igrama. Procenjeno je da je godinu dana neophodno kako bi se dijagnostifikovao ovaj poremećaj.

Zavisnost od društvenih mreža nije poremećaj?

Poznjak dodaje da zavisnosti od drugih tehnologija i društvenih mreža nisu prepoznate kao poremećaj, jer, barem zasad, ne postoji dovoljno dokaza da bi se ovo proglasilo bolešću.

22/12/2017 11:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments