Visoke temperature i zelenilo na Antarktiku

22/05/2017 10:35

Visoke temperature i zelenilo na Antarktiku

Zbog globalnog zagrevanja Antarktik je sve zeleniji, pa je mahovina na ovom kontinentu počela da buja kao nikad do sada.

Temperature na Antarktiku rastu za oko pola stepena Celzijusa svakih deset godina, još od 1950. godine što je mnogo brže od svetskog proseka.

Naučnici Ekseter i Kembridž univerziteta, zajedno sa kolegama iz Britanske antarktičke studije, proučavali su rast mahovine u poslednjih 150 godina na Antarktičkom poluostrvu, najsevernijoj oblasti Antarktika.

Dr Met Ejmsberi koji je učestvovao u studiji, kaže da je površina prekrivena mahovinom sada četiri puta veća nego ranije.

“Smatramo da je rast temperatura doprineo ovoj pojavi, jer je bujanje mahovine primećeno na tri različita mesta u krugu od 1.000 kilometara na Antarktičkom poluostrvu”, kaže dr Ejmsberi.

mahovina na antarktiku

Istraživači su svoj rad objavili u časopisu “Cell Biology” i kažu da su uvereni da će trend bujanja mahovine biti nastavljen.

“Verovatno ćemo videti da mahovina kolonizuje nove oblasti sa kojih je led, zbog rasta temperatura, otopljen”, kažu oni.

Ipak, mahovina će morati da pričeka, budući da je uprkos rastu temperatura, pod ledom i dalje 99,66 odsto kontinenta.

“Iako govorimo o ozelenjavanju i proširenju kolonija mahovine, u celini će Antarktik verovatno još dugo ostati bela površina na mapi sveta”, kaže dr Ejmsberi.

Istraživači sada planiraju da ispitaju slojeve leda stare hiljadama godina, kako bi testirali koliko su klimatske promene uticale na ekosistem najjužnijeg dela naše planete, pre čovekovih aktivnosti.

22/05/2017 10:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments