Rekordan rast kriptovaluta na tržištu

22/05/2017 11:29

Rekordan rast kriptovaluta na tržištu

Nakon vesti da je bitkoin po vrednosti nadmašio zlato, a nakon toga i da je dostigao još jedan rekord, sada je vest da on vredi više od 2.000 dolara gotovo očekivana.

Naime, ova kriptovaluta je za manje od dva meseca, po vrednosti skočila za 65 odsto, a do cifre od 2.000 dolara došao je prilično neočekivato. S obzirom na to da je prvi put prag vrednosti od 1.000 dolara prešao pre četiri godina, nakon čega je njegova vrednost drastično pala, niko nije mogao očekivati da će bitkoin vredeti više od zlata.

Na ovom cenovnom nivou, ukupna tržišna kapitalizacija bitkoina takođe se popela na zapanjujućih 32,92 milijarde dolara.

Ekonomisti kažu da je tome možda doprinela šira podrška velikih finansijskih institucija, kontinuirani rast transakcija u kriptovalutama i novi propisi Kine. Ono što se dogodilo početkom 2017. godine, ipak je gotovo svakog iznenadilo, s obzirom da je krajem 2016. godine tek povratio svoju vrednost od 1.000 dolara.

Krajem aprila bitkoin se trgovao na oko 1.300 dolara, a za samo tri nedelje u maju cena mu je porasla za oko 50 odsto, pri čemu je prošle nedelje ojačao za 12 odsto.

Pročitajte i: Rekordna vrednost bitkoina

Ipak, najveći razlog rasta njegove vrednosti je ogromna tražnja za bitkoinom u Japanu i Južnoj Koreji, gde mu cena povremeno skače i preko 2.300 dolara.

I pored ovolikog rasta vrednosti, bitkoin nije najveći dobitnik među kriptovalutama. Naime, ripl, centralizovana valuta namenjena velikim bankama, skočila je u poslednjih nekoliko nedelja za 1.000 odsto, što je katapultiralo na drugo mesto među sličnim digitalnim valutama u smislu vrednosti.

Istovremeno, bitkoinov rival etereum takođe je ojačao na 130 dolara po kovanici, što je više nego dvostruka vrednost u odnosu na onu koju je imao pre mesec dana.

22/05/2017 11:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments