Narcisi Instagrama: Osobe koje kače selfije imaju slične prijatelje na društvenim mrežama

12/01/2018 12:04

Narcisi Instagrama: Osobe koje kače selfije imaju slične prijatelje na društvenim mrežama

Instagram, popularna platforma društvenim medija, koristi se iz različitih razloga. Dok je mnogi koriste da čuvaju uspomene sa dragim ljudima, da promovišu posao ili dokumentuju neko sjajno putovanje, ima i onih koji postavljaju tzv. selfije.

Naučni časopis “Computers In Human Behavior” objavio je studiju u kojoj je pokazano da narcisi rađe prihvataju za prijatelje na društvenim mrežama ljude koje imaju slične “selfi” afinitete kao i oni.

Narcizam na društvenim mrežama

U studiji, učestvovalo je 276 osoba, a praćen je sadržaj i aktivnosti na društvenoj mreži Instagram, kako bi se pokazalo ko ima naricstičke crte. Jedna od glavnih odlika narcizma svakako je i postavljanje tzv. selfi fotografija.

Rezultati su pokazali da osobe koje imaju najviše selfi fotografija na Instagramu, najčešće prate ljude koji imaju slične aktivnosti i sličan sadržaj na svojim profilima. U prevodu, narcisi najčešće na društvenim mrežama prate sadržaj drugih narcisa.

Proćitajte i… Manje poznati trikovi Instagrama

Istraživači su se bavili “grandioznim narcizom”, koji seodnosi na preveliku količinu samopouzdanja i previsokog mišljenja o sebi. Međutim, postoji i drugi tip narcizma- tzv. “ranjivi narcizam” koji se odnosi na osećanja ranjivosti i povlačenja.

Istraživanja su takođe pokazala da 64% ljudi smatra Instagram “naricstičkom” društvenom mrežom, dok su prethodne studije pokazale da će čak 78% studenata obrisati sadržaj na Instagramu i Fejsbuku, ukoliko nisu dobili dovoljno lajkova.

12/01/2018 12:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments