Mlečni put je veći nego što se do sada mislilo

03/04/2015 09:25

Mlečni put je veći nego što se do sada mislilo

Naučnici sa Politehničkog instituta Renseler u Njujorku smatraju da je naša galaksija 50 odsto veća nego što se to do sada mislilo.

Podaci koji su prikupljani u poslednjih 10 godina pomogli su njujirškim astrofizičarima da dobiju trodimenzionalnu sliku Mlečnog puta. Na taj način došli su do saznanja da naša galaksija nije ravna ploča, kao što se do sada verovalo, nego da je profilisana u nekoliko koncentričnih talasa.

“Astronomi su primetili da se broj zvezda u Mlečnom putu ubrzano smanjuje na 50.000 svetlosnih godina od centra galaksije, a da se potom pojavljuje prsten zvezda na oko 60.000 svetlosnih godina od njenog središta”, rekao je ko-autor studije Su Jan sa kineske astronomske opservatorije.

“Ono što danas vidimo je da je to što je izgledalo kao prsten zapravo ondulacija na ploči, tako da je vrlo moguće da ih ima još sa spoljne strane koju još nismo posmatrali”, objasnio je Su Jan.

Do sada je procenjeno da je Mlečni put velik 100.000 svetlosnih godina. Međutim, astrofizičari iz Njujorka smatraju da je njena prava veličina 150.000 svetlosnih godina, kako se navodi u časopisu “Astrophysical Journal”, gde je objavljena studija ovih naučnika.

“To je kao kada bacite kamen u stajaću vodu, talasi će se širiti iz tačke udara”, rekla je vođa istraživanja Hajdi Džo Njuberg.

Hajdi Džo Njuberg navodi da je moguće da je Mlečni put još veći, ali da su do sada otkrivene četiri ondulacije.

Izvor: RTV

03/04/2015 09:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments