Da li je Fajli “završio karijeru”?

18/11/2014 14:30

Da li je Fajli “završio karijeru”?

Robot Fajli, koji je sleteo na kometu 67P, istrošio je svoje baterije i upao u hibernaciju. Međutim, postoji šansa da se baterije napune kad se kometa približi Suncu, što će omogućiti drugi niz merenja iduće godine.

Fajli, prvi robot koji je sleteo na kometu, već je poslao dosta podataka o njoj koje naučnici trenutno proučavaju. Ipak, nije poznato gde se tačno robot nalazi na kometi, ali jedno je sigurno – baterije su se istrošile i misija će biti prekinuta.

Naučnici su pokušali da okrenu njegove solarne ploče ka Suncu, kako bi on u jednom trenutku napunio svoje baterije i ponovo uspostavio kontakt sa naučnicima. Do toga bi moglo da dođe za par meseci, na proleće, kada se kometa približi Suncu i napune se sekundarne baterije.

Pre svega, naučnici moraju da utvrde gde se tačno nalazi robot, pošto je pri sletanju otkazao harpunski sistem koji je trebalo da ga pričvrsti za tlo, pa se robot nekoliko puta odbio od tlo i završio na nepoznatom mestu.

Podaci koje je Fajli do sada poslao ukazuju na to da je površina komete tvrđa nego što se mislilo, kao i da se ispod robota nalazi led.

Izvor: Mondo

18/11/2014 14:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments