Na Jupiterovom satelitu Evropa možda ima života?

06/12/2017 10:45

Na Jupiterovom satelitu Evropa možda ima života?

Naučnici su pronašli nove dokaze o tektonskoj aktivnosti na Evropi, koja bi mogla da snabdeva okean nutrijentima.

Tektonika ploča je geološka teorija koja objašnjava pomeranje Zemljine kore velikih razmera. Ova ideja uključuje stariju hipotezu pomeranja kontinenata, koja datira iz prve polovine 20. veka, te koncept širenja okeanskog dna razvijen tokom 1960-ih godina. Dosad, naučnici sa sigurnošću tvrde da tektonske promene ima naša planeta, mada postoje indikacije da ih ima i Merkur.

Tektonska pomeranja na Evropi

Novo istraživanje, objavljeno u “Žurnalu Geofizičkog istraživanja“, naučnika sa Univerziteta Braun, sugeriše da bi Jupiterov satelit Evropa mogao da prolazi kroz ove tetonske promene, gde se jedna ploča spušta ispod druge. Naime, pretpopstavlja se da ispod ledenog omotača, Evropa ima još dva sloja, jedan od čvrstog leda i drugi nešto topliji sloj.

Tri tipa granica ploča: (1) astenosfera (2) litosfera (3) vruća tačka (4) okeanska kora (5) subdukcijska ploča (6) kontinentalna kora (7) kontinentalna riftna zona (mlada granica ploča) (8) konvergentna granica ploča (9) divergentna granica ploča (10) transformna granica ploča (11) vulkanski štit (12) šireći okeanski greben (13) konvergentna granica ploča (14) stratovulkan (15) ostrvski luk (16) ploča (17) astenosfera (18) jarak

Ukoliko postoji određena količina soli u ovom ledenom omotaču, moguće je da se ploče pomeraju ispod “slanog sloja”. Zasad, na ovom satelitu uočeno je nešto što bi moglo da dokaže da se ledene ploče šire, slično onome što se dešava na Zemlji.

“Imamo dokaze širenja i skupljanja tla, a logično, sledi i pitanje odakle dolazi taj materijal”, rekao je glavni autor studije Brandon Džonson. “Na Zemlji, odgovor je zona subdukcije– prostor gde se odvija proces tonjenja jedne litosferne ploče pod drugu. Ono što smo pokazali jeste da postoji razumna pretpostavka, da se, zbog uslova na Evropi, subdukcija događa i tamo”, zaključio je Brandon.

Pomeranje ploča i život na satelitu?

Otkriće je posebno uzbudljivo, jer je možda površinski sloj kore Evrope bogat nutrijentima koji bi mogli da utiču na stvaranje oksidacionih agenata, poput kiseonika. Ukoliko se ploče uistinu pomeraju, ovi nutrijenti bi mogli da dođu u kontakt sa okeanom ispod ledene kore.

“Ukoliko postoji i najjednostavniji život u tom okeanu, pomeranje testonskih ploča omogućava tim organizmima da se hrane”, dodao je Džonson.

Foto: Vikipedija

06/12/2017 10:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments