Bakterije koje pretvaraju ugljenik u čisto bio-gorivo

02/04/2015 12:13

Bakterije koje pretvaraju ugljenik u čisto bio-gorivo

Naučnici na MIT-u su uspeli da genetski modifikuju bakterije iz tla u bakterije koje mogu stvarati bio-gorivo za automobile. Bakterija iz tla, čiji je latinski naziv Ralstonia eutropha,  nakon što se modifikuje, može pretvoriti ugljenik u izobutanol-alkohol koji može zameniti benzin za vozila. Ovo bi izuzetno pomoglo ljudima da smanje zavisnost o fosilnim forivima i na taj način smanje emisije ugljeničnog dioksida.

Ova bakterija je u stanju pretvoriti molekule ugljenika iz šećera u polimer. Menjanjem njihovih gena, biolozi na MIT-u su stvorili novu vrstu bakterije koja umesto polimera proizvodi izobutanol.

Za razliku od uobičajenih bio-goriva koja moraju proći kroz proces modifikacije kako bi se koristila u automobilima, ovo novo gorivo koje se proizvodi iz bakterija iz tla moglo bi direktno zameniti benzin, bez potrebe za procesom rafiniranja.

Dakle, bakterije iz tla bi uskoro mogle početi proizvoditi vrstu bio-goriva koje bi moglo direktno ući u naše automobile, bez ikakvih dodatnih modifikacija.

Naučnici veruju da bi uskoro mogli bioinženjeringom modifikovati i druge bakterije, i da bi tako tehnologija mogla pretvoriti naše drevne neprijatelje kao što su E Coli bakterije, u korisne rafinerije goriva.

02/04/2015 12:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments