Australija: Ceo kontinent se pomera, menjaju se karte

03/10/2016 10:15

Australija: Ceo kontinent se pomera, menjaju se karte

Ceo Australijski kontinent se pomera, a relokacija će poremetiti sve dosadašnje karte na kojima se nalazi i ova država-kontinent.

Pomeranje Australije uzrokovano je pomeranjem tektonskih ploča, a s obzirom na to da se Australija nalazi na onoj koja se najbrže pomera – ceo kontinent se pomera oko 6,85 cm prema severu za samo godinu dana.

Stanovnici Australije ovo pomeranje ne osećaju, ali ovaj pomak je važan za sistem za globalno pozicioniranje (GPS), pa će tako Australija morati da prilagodi svoje geografske dužine i širine kako bi se poklapale sa GPS-om.

U poslednjuh 50 godina Australija je čak četiri puta morala da ažurira svoje koordinate kako bi bile tačne, a poslednje ažuriranje se dogodilo 1994. godine, kada je korigovana lokacija ovog kontinenta za nešto manje od 200 metara.

Naredno ažuriranje koordinata planira se za kraj 2016. godine, kada će ceo kontinent biti pomeren za 1,5 metara, što neće poremetiti satelitsku navigaciju u svakodnevnoj upotrebi. Međutim, naredna generacija GPS uređaja će koristiti i satelite i uređaje na zemlji te će biti precizna do 2,5 centimetara.

Izvor: N1

03/10/2016 10:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments