Takmičenje digitalne umetnosti European Youth Award 2016

09/12/2015 17:06

Takmičenje digitalne umetnosti European Youth Award 2016

Peti put za redom 2016. godine EYA pronalazi i nagrađuje najkreativnije digitalne projekte kao što su internet stranice, aplikacije, nosivi uređaji, pametni uređaji i digitalne instalacije.

Telefon: +436606304081 Prijava na: [email protected]
Web stranica: www.eu-youthaward.org Nivo studija: Osnovne studije, Master studije
Oblast: Grafički dizajn, Digitalna umetnost Vrsta/ Tip programa: Tehnologije
Zemlja: Austrija Jezik: Engleski

 

#EYA2016: VAŠE VREME ZA AKCIJU! Digitalna kreativnost u cilju poboljšanja društva: vaše ideje formiraju budućnost Evrope!

Evropa se kreće ka 2020. godini i izazovi vrebaju sa svih strana. Digitalne tehnologije, međutim, dopuštaju pojedincima da utiču na društvo kao nikad do sad. Iz tog razloga, sada je pravo vreme da se strategije pretvore u konkretne postupke i inovativna rešenja!

Ovi projekti mogu biti prijavljeni u sedam kategorija koje se odražavaju na ciljeve Evropskog Veća i EU strategije Evropa 2020. Uključujući oblasti poput finansijske pismenosti, elektronskih veština i održivih energetskih resursa, oni direktno utiču na najveće probleme Evrope, te za to potražuju VAŠA rešenja.

Postoji i jedna posebna kategorija za projekte koji su toliko kreativni da se ne uklapaju ni u jednu drugu kategoriju: Otvorena inovacija! Međutim, opis kategorija ne treba shvatati kao isključive instrukcije, već kao generalne smernice.

Svi digitalni projekti koji doprinose društvu i odnose se na primarnu ideju kategorije na bilo koji način biće prihvaćeni! Ukoliko niste sigurni kojoj kategoriji pripada Vaš rad možete nam poslati e-mail, sa zadovoljstvom ćemo Vas usmeriti!

Kategorije projekata:

Zdrav život

(fitnes; ishrana; medicinska nega; medicinska tehnologija)

Ova kategorija se odnosi na fizičko zdravlje i na pružanje pomoći obolelim osobama da žive srećnim i ispunjenim životom. Pedeset posto Evropljana je prekomerne težine, dok je jedna od pet osoba gojazno. Broj obolelih od dijabetesa, hepatitisa i poremećaja metabolizma je u porastu. Ekonomske i društvene barijere često onemogućavaju pristup lečenju. Zdrav život potencira upotrebu digitalnih tehnologija za promociju i podršku zdravstvene nege, lekovite i medicinske metode lečenja, aktivnog životnog stila i balansirane ishrane. Oni mogu, na primer, upotrebiti pametne zdravstvene uređaje radi efikasnijeg lečenja, podići svest o zapostavljenim oboljenjima ili podsticati sportske i rekreativne fizičke aktivnosti među zajednicama.

Pametno učenje

(edukacija; elektronske veštine; otvorena nauka; zabavne informacije)

Ova kategorija bazirana je na iznalaženju novih, kreativnih pristupa učenju i edukaciji. Mnoge srednje škole i univerziteti prijavljuju visoke stope odustajanja, a društveno obrazovanje se ne realizuje u mnogim državama. Inovacije Pametnog učenja mogu, na primer, pružiti besplatan pristup za kurseve obučavanja, negovati ICT kompetentnost, stvoriti naučnu razumljivost, podržati internacionalnu razmenu znanja ili otvoriti nove kapacitete za naučna istraživanja. Ovaj projekat takođe uključuje alate koji podstiču motivaciju za učenje kod učenika, poput zabavno-informativnih igrica, platformi za edukaciju sa otvorenim pristupom ili drugih digitalnih rešenja za postizanje naučnih napredaka korisnih svima.

Povezivanje kultura

(jezik; putovanje; raznolikost; nove zajednice)

Ujedninjenje u razlikama mora postati više nego moto! Projekti pod kategorijom Povezivanje kultura mogu promovisati i podržavati na primer: višejezičnost, razumevanje i edukaciju o različitim kulturama i zajednicama, stvaranje novih savremenih formi kulture kao i očuvanje originalnih saznanja i običaja. Ova kategorija je takođe otvorena za kreativne internet sajtove ili aplikacije za održivo i bezbedno putovanje, koji pružaju najnovije putne informacije, podržavaju orijentaciju u gradovima i selima ili unapređene sisteme transportnih mreža. Projekat Povezivanje kultura takođe može negovati i komunikaciju bez starosnih i državnih granica.

Zeleni pokret

(održiva energija; pokretnost; pametni gradovi; klimatske promene)

Ova kategorija obuhvata društveno beneficijalna rešenja radi dobrobiti naše okoline. Iščezavanje prirodnih resursa, nagli porast korišćenja energije, nerešena pitanja otpada i ubrzane klimatske promene su neki od najvećih problema s kojima se svet suočava. Inovacije Zeleni pokret projekta su ekološki beneficijalne, imaju pozitivan uticaj na našu okolinu, te neguju odgovoran i održiv stav prema prirodi. Ovo se može postići prikazivanjem novih načina za očuvanje biodiverziteta, povećanjem energetskog učinka, upregnućem obnovljivih resursa ili smanjenjem emitovanja ugljen-dioksida. Ova kategorija takođe uključuje inovacije za pokretnost, iznalaženje digitalnih rešenja za pametne gradove, održivu agrokulturu ili “pozelenjavanje” društava i ekonomije.

Aktivno državljanstvo

(građansko novinarstvo; društvena povezanost; ljudska prava; osnaživanje žena i muškaraca)

Ova kategorija je namenjena izlaganju nepravde i borbi protiv socijalne nejednakosti. Dok nivo individualne privatnosti opada, multinacionalni dogovori postaju sve skriveniji. Mnoge evropske zemlje i dalje postižu visoke rezultate na Indeksu Percepcije Korupcije. Diskriminacija na osnovu starosti, rasne, verske, etničke i polne pripadnosti i seksualnog opredeljenja predstavlja problem na većini mesta. Projekat Aktivno državljanstvo može obuhvatati iskrene primere učesničkog novinarstva, borbu za transparentno stvaranje polisa i slobodu govora, kao i podizanje svesti o ljudskim pravima i podršku izgradnji zajednice.

Značaj novca

(finansijska pismenost; zaposlenost; prikupljanje donacija; finansijske tehnologije)

Ova kategorija za cilj ima pronalaženje rešenja koja unapređuju ekonomska saznanja, bore se protiv siromaštva i pomažu ljudima da obezbede debi pristojna sredstva za život. Skoro jedan od četiri mlada Evropljana nije zaposleno. Takođe sa razlikama u visini plata u porastu, mnogi zaposleni jedva sklapaju kraj sa krajem. Značaj novca traži inovaciju koja će stvoriti prilike za društvenu privredu, smanjiti nezaposlenost ili prikazati način na koji novac funkcioniše. Ovo na primer može uključivati inovativne načine karijernog savetovanja, odgovornu potrošnju, poštenu razmenu, oporezivanje i bankarstvo, finansiranje masa i mikrokredite, kao i inicijative koje stvaraju i podržavaju razvoj start-ap kompanija čije poslovanje pozitivno utiče na ekonomsku okolinu.

Otvorene inovacije

(problematične aplikacije; igre; lude stvari; digitalna magija)

Kategorija Otvorene inovacije namenjena je svim ludim i neobičnim digitalnim projektima koji se ne uklapaju u ostale kategorije ali imaju snažan uticaj na društvo. Digitalni programi prijavljeni u ovoj kategoriji mogu biti na primer: zanimljive igrice, umetničke aplikacije ili digitalni projekti savremene umetnosti. Prilikom prijavljivanja projekta se pak mora uzeti u obzir da je cilj ove kategorije poboljšanje stanja u društvu i podizanje svesti o učestalim žalbama društva, stoga bi projekat trebao da ima sličan cilj.

Svoj projekat možete prijaviti na OVDE

Više informacija možete putem e-mail adrese: [email protected]  

09/12/2015 17:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments