Smanjite nivo stresa

12/08/2015 11:29

Smanjite nivo stresa

Izvor stresa u savremenom svetu može biti bilo šta – posao, školovanje, ili jednostavno način života koji diktiraju moderni trendovi.

Iako je stres svuda oko nas, ipak postoji način da se izborite sa njim i smanjite uticaj stresa na vaše zdravlje i životne navike. Uz pomoć nekoliko saveta, nivo stresa će biti znatno manji. Ono što je najvažnije jeste da zapamtite – stres je vaš izbor, kao i izbegavanje stresa.

Vi kontrolišete svoj svet

Ne možete kontrolisati tuđe akcije, ali svoju reakciju možete. Isto tako, niko ne može da kontroliše kako se vi osećate ili kako ćete reagovati u nekoj situaciji, ukoliko vi to prvo ne dozvolite.

Za početak, da biste sebi obezbedili mir, ne prividan nego iskreni mir, potrebno je da prihvatite stvari koje vam se događaju. Nakon toga zapitajte se da li su to stvari koje možete promeniti. Ako možete – onda je potrebno da počnete da tražite najpozitivniji način, a ako nije – dovoljno je samo da prihvatite to kao tako – nepromenljivo i nastavite sa svojim životom u skladu sa tim.

Izaberite pozitivan stav

Od stava koji imate zavisi način na koji ćete se nositi sa situacijom u kojoj se nalazite. Stav može uticati i na to kako se osećate. Ukoliko imate negativan stav, to može narušiti vaše fizičko, duhovno i mentalno blagostanje. Zato je potrebno promeniti takav stav kako ne biste sami sebi bili izvor stresa i nezadovoljstva.

Ukoliko promenite svoj stav i počnete pozitivno da mislite sve će vam biti lakše. Ako kasnite na posao zbog gužve u saobraćaju, nemojte zbog toga biti besni i izfrustrirani. Osvrnite se oko sebe i pronađite razlog zbog čega je to dobro. Imate priliku da duže slušate muziku, da razmišljate i pravite planove za svoje slobodno vreme koje ćete provesti sa ljudima koje volite. Budite srećni i zahvalni svakog dana zbog najmanjih sitnica.

Pronađite vreme za sebe

Što više poslova i odgovornosti imate, to je više potencijalnih izvora stresa. Zato je poterbno biti veoma oprezan. Jedan od najboljih način da smanjite uticaj stresa na svoj život jeste – redovno opuštanje i uživanje.

Pomozite sebi da se opustite jer ćete na taj način biti efikasniji i spremniji za sve stresne i odgovorne situacije u kojima se možete naći. Ukoliko pronađete nešto u čemu zaista uživate i što vas opušta – potrudite se da to što češće radite.

Vreme za opuštanje može trajati i nekoliko minuta, zato “nemanje vremena” nije izgovor. Uostalom, u vašu korist ide da pronađete tih par minuta koje ćete provesti sa voljenom osobom, poslušati omiljenu pesmu ili prošetati, što će vas sigurno dovoljno opustiti.

Gledajte širu sliku situacije

Nije sve uvek onako kako nam se u nekom trenutku čini. Stres koji doživite može biti prolazan i nebitan, a vi se bez potrebe dodatno nervirate i štetite sebi i svom zdravlju. Kako biste izbegli ovo, potrebno je da sagledate širu sliku situacije u kojoj se nalazite.

Za početak, zapitajte se koliko vam je zaista to važno i procenite kakav uticaj ima na vaš život određena situacija – da li na duži vremenski period ili samo na kratko. Nemojte bez potrebe trošiti svoju energiju i vreme na nešto što će svakako proći.

Naučite da kontrolišete stres kako on ne bi kontrolisao vas.

12/08/2015 11:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments