Pet načina da prevaziđete tremu

13/10/2014 07:15

Pet načina da prevaziđete tremu

Bilo koji umetnik ili izvođač oseti leptiriće u stomaku pre nego što izađe na binu ili pre nego što počne neki govor pred drugim ljudima.

Ovaj osećaj je poznat mnogima, a dobra stvar je to što se može prevazići. Bitno je da pobedite strah od javnog nastupanja i nikad nemojte izbegavati situacije u kojima treba da govorite pred drugima, jer će to još više ukoreniti vaš strah. Zato vam donosimo pet načina da prevaziđete tremu:

1. Opustite um i telo

Pojedite nešto što volite, protegnite se, udahnite duboko par puta, poslušajte svoju omiljenu pesmu, razgovarajte sa najboljim prijateljem, ili čak namignite nepoznatim ljudima. Ukratko, uradite bilo šta što će vam skrenuti misli sa nepotrebne anksioznosti. Treba da zapamtite da je u redu biti malo nervozan, ali treba postaviti određenu granicu.

2. Vežbajte, vežbajte i vežbajte

Vežbajte sa porodicom, prijateljima, ispred ogledala, pa čak i u praznim auditorijumima, tako da steknete ideju kako je nastupati pred drugima. Vežbajte dok vam se ne učini da ste zapamtili kakav je osećaj. Ovo će vam doneti samopouzdanje, a daće vam i uvid u greške koje ste napravili prilikom nastupa. Ukoliko se radi o govoru, prezentaciji ili debati, treba da razumete koncept koji ćete objašnjavati, ili ako se radi o predstavi, uđite u lik i zaboravićete svoje strahove i brige.

3. Povežite se sa publikom

Nemojte se plašiti da kažete ljudima kada ste zabrinuti i bojite se nastupanja. To će vam samo smanjiti samopouzdanje. Umesto toga, fokusirajte se na potrebe i očekivanja publike. Bićete motivisani kada shvatite da ste se zapravo povezali sa publikom. Ukoliko budete smatrali nevažnom činjenicu da stojite na bini i mislili da nikog nije briga što vi tu stojite, osetićete se kao da gorite. Zato se fokusirajte na ljude koji će vas slušati.

4. Prihvatite svoje strahove

Nemojte potiskivati osećaj zabrinutosti kada treba da idete na binu. Prosto ga prihvatite, suočite se s njim, podignite glavu visoko, nemojte se igrati prstima ili sa olovkom i smirite se. Budite uvereni da će taj osećaj trajati samo par minuta i da ćete da odradite nastup svog života. Potrudite se što više možete. Vizuelizujte ishod svog nastupa. Ništa ne može poći naopako, a čak i da dođe do toga, samo se nasmešite i nastavite dalje.

5. Vodite zdrav život

Jedite voće svaki dan i redovno vežbajte. Pokušajte da učestvujete u grupnim raspravama. Razgovarajte sa ljudima u teretani umesto što stvarate zid oko sebe. Bavite se jogom i meditirajte. Izađite sa prijateljima, ili nađite hobi. Sve ove stvari će poboljšati vaše samopouzdanje i nikad više nećete imati strah od nastupa. Ako je moguće, izbegavajte alkohol, kofein i šećer u potpunosti. Oni će vas samo učiniti još nervoznijima.

13/10/2014 07:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments