Mehanizmi odbrane od stresa

01/02/2021 12:04

Mehanizmi odbrane od stresa

Svaka osoba na svetu, svakim danom, doživljava jedan nivo stresa i svako od nas drugačije izlazi na kraj sa tim. Međutim, hroničan stres može biti uzrok brojnih oboljenja, zato je važno okrenuti ga u našu korist, a evo i kako!

Pobedite stres

  1. Nije svaki stres nužno loš po vas. Postoje različite vrste stresa, a svaki od njih ima svrhu. “Dobar stres” je onaj prilikom događanja zbog kojih se osećamo uzbuđeni. Ovakav stres može da nam bude prava motivacija.
  2. Bez imalo stresa, ne bismo bili motivisani niti produktivni. Zato, izgradite svoj sistem zaštite od svakog prekomernog stresa. Bilo da je to meditacija, trening, džogiranje, šetnja ili pauza za kafu na poslu, osmislite sistem pomoću kojeg ćete se osloboditi viška tenzije.
  3. Hroničan stres, kao što smo već napomenuli, može da uzrokuje brojna oboljenja. Ukoliko se pod konstantnim stresom, podelite to sa najbližima i nemojte takva osećanja držati u sebi. Na kraju, možete potražiti i stručnu pomoć.
  4. Svako od nas ima granicu, kada više ne može da trpi. Prepoznajte je, definišite je i izbegavajte da je pređete. Nemojte dozvoliti ni okolini da vas dovede do “granice pucanja”. Prepoznajte stresnu situaciju na vreme, izbegavajte dodatni konflikt i jednostavno se ponekad izmaknite. Nemojte dozvoliti da vas iko ili išta izvede iz takta.
  5. Shvatite da će se neke stvari dešavati van vaše kontrole i da ne možete da imate baš uvek sve konce u rukama. U takvim situacijama, ne vredi da se nervirate, jer time nećete ništa postići.
  6. I na kraju, svaki dan pronađite razlog za smeh, opuštanje i odmor. Tako ćete se lakše izboriti sa svakom vrstom stresa.

 

01/02/2021 12:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments