Kako uspešno napraviti “oluju ideja”

10/11/2014 15:00

Kako uspešno napraviti “oluju ideja”

Ukoliko ste nekad naišli na problem za koji nemate kreativno rešenje, možda su vam preporučili da napravite oluju ideja o tome, odnosno da koristite “brainstorming”.

Ljudi koji ovu tehniku koriste, kažu da se njome stvara veliki broj ideja, među kojima će gotovo sigurno biti i rešenje problema koji vas muči.

“Brainstorming” ili “oluja ideja” jedna je od najjednostavnijih metoda za kreativno razmišljanje, a sve što vam je potrebno je fokusiran vođa.

Mozganje se može primeniti na razne vrste poslova, a postoji nekoliko koraka koje treba da pratite da biste uspešno napravili oluju ideja.

1. Definisanje problema

Treba da postavite jasno definisano pitanje i kriterijume koji će vas usmeravati ka rešenju. Najbolje je odrediti nekoliko reči na osnovu kojih ostali članovi tima koriste asocijacije kojih se sete.

2. Razmišljajte van okvira

Ovo je moto koji su koristili mnogi kreativni direktori raznih uspešnih kompanija. Međutim, danas je te okvire potrebno još više pomeriti – pa čak i izbrisati.

3. Dovedite nadređenog

Iako ovo možda ne zvuči kao dobra ideja, ova tehnika se pokazala vrlo uspešnom. Na taj način ćete postići dinamiku i doći do rezultata brže. Kada je šef tu, svi će želeti da se dokažu i doći će do ideja brže i lakše.

4. Napravite pauzu

Kada osetite da ste sve ideje istrošili, treba da napravite pauzu. Često mali odmor može da dovede do nove oluje ideja i učini vas još efikasnijim.

5. Lud pamti, pametan zapisuje

Ova izreka postoji sa razlogom – zapisujte svoje ideje, a najbolje je da to radite na nekom elektronskom uređaju gde ćete moći lako da ih menjate. Najpraktičnije je da zadužite jednu osobu da zapisuje sve ideje.

6. Menjajte uloge

Stavite se u poziciju klijenta – ovako ćete promeniti perspektivu iz koje gledate na problem, a nove ideje će vam pasti na pamet.

7. Timski rad

Kako biste pronašli neku zajedničku osnovu ideje, potrebno je da sarađujete sa svojim kolegama i da razvijete korektan odnos sa njima. Svako razmišlja na sebi svojstven način i drugačije rešava problem. Samo ako shvatite kako vaše kolege razmišljaju moći ćete da napravite efikasnu oluju ideja.

8. Pohvalite trud

Da bi se ideje stvarale i predlagale, radna atmosfera treba da bude što opuštenija, a sloboda što veća. Tako će članovi grupe moći da iznose ideje bez straha od ismevanja.

9. Komentarišite, ali ne kritikujte

Ukoliko iskritikujete ideju nekog člana grupe, to može da ga obeshrabri da ubuduće aktivno učestvuje u sastanku i iznosi ideje. Kritikovanje guši kreativnost i zbog toga je bolje podstaći kolege da se aktivno uključe u rešavanje problema.

10. Stvorite sliku ideje

Ovo je vrlo važan korak. Da biste na pravi način uklopili sve elemente koje su članovi tima predložili, pokušajte da zamislite kako će ideja izgledati u konačnom obliku. Tek kada budete imali konačnu sliku ideje, možete početi sa realizacijom.

Izvor: doktorzakarijeru.com

10/11/2014 15:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments