Carpe Diem – 7 citata koji će vas podsetiti da živite u sadašnjosti

04/09/2014 19:30

Carpe Diem – 7 citata koji će vas podsetiti da živite u sadašnjosti

Često se nalazimo u situaciji da razmišljamo o budućnosti ili se prisećamo prošlosti. Ovo nije uvek loše, ponekad je zabavno prisećati se lepih trenutaka ili odbrojavati dane do more, ali koliko često živite u trenutku?

Život je kratak, ako ga provedete u čekanju da se nešto desi, proći će vam još brže. Pred vama je 7 citata koji će vam promeniti perspektivu i objasniti vam zašto je bitno da živite u trenutku.

  • ”Uvek se spremamo da živimo ali nikad zapravo ne živimo” – R.W. Emerson

Nemojte trošiti vreme na izgovore. Nemojte sve odlagati za sutra. Bilo da se radi o odlasku na predavanje, u teretanu ili nešto slično, nema šta da razmišljate. Samo uradite to.

  • ”Ako shvatite da je sve prolazno, ništa vas neće držati. Ako se ne plašite smrti, ništa vas ne može zaustaviti.” – Lao Cu

Svi umiru. To se može desiti dok prelazite ulicu, ručate, ili ako vas udari grom. Pre će vam se desiti da umrete ako vozite i kucate poruku nego ako skačete iz padobrana.

Prestanite da živite u strahu od smrti i život će vam biti lepši.

  • ”Svaki dan sam zahvalan što sam živ. Nikad se ne zna, možda vas sutra udari autobus, tako da bi vam bilo bolje da ste zadovoljni sa onim što trenutno imate.” – Džozef Gordon Levit

Često ne želimo da brinemo o drugima jer mislimo da oni ne brinu o nama. Ponekad se plašimo da prvi kažemo ”volim te” jer mislimo da nam neće biti uzvraćeno. Zašto se ovo dešava?

Mi kao individue imamo različita osećanja u različitim vremenima. Ako vam je nešto na umu, ne ustručavajte se da to podelite sa drugima.

  • ”Ne živite u prošlosti, ne sanjajte o budućnosti, koncetrišite um na sadašnjost.” – Buda

Svako je prošao kroz raskid koji ostavlja posledice kao što su depresija i kajanje. Vreme koje provedete žaleći za nečim vam se neće vratiti. Umesto da razmišljate o tome šta ste pogrešili u prošlosti, radite nešto sada.

Isto tako, možete da sanjate o budućnosti koliko god želite, ali stvari se svaki dan menjaju i male su šanse da vam se prognoze o budućnosti ostvare.

  • ”Vi ste samo čovek. Živite samo jednom i taj život je predivan. Zato pojedite taj prokleti kolač” – Ema Stoun

Život je samo jedan. Niko ne može sa sigurnošću da zna da će dočekati sutra i zato svaki dan treba da živite kao da vam je poslednji.

Nemojte da se bojite da probate nove stvari, nikad ne znate da li će vam se ta prilika ponovo ukazati. Gore je žaliti za nečim što niste uradili nego za nečim što jeste.

  • ”Vreme vam je ograničeno, nemojte ga trošiti živeći tuđi život” – Stiv Džobs

Uvek će se naći neko ko ima bolji auto od vas ili lepšu tašnu nego što je vaša. Ako se stalno ugledate na nekog i zavidite drugima, čiji život zapravo živite? Jedina osoba na koju treba da se koncetrišete ste vi.

  • ”Ne postoje kajanja u životu, samo lekcije” – Dženifer Aniston

Nikad ne treba da žalite zbog odluka koje ste doneli jer će se kad tad ispostaviti da su bile baš ono što ste hteli. Niko nije savršen, svi greše. Najbitniji deo greške je lekcija koju naučite.

Pogledajte još: Citati i izreke poznatih
 
 

04/09/2014 19:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments