Nauka kaže: Tokom života istinski se zaljubljujemo samo tri puta

09/11/2017 14:06

Nauka kaže: Tokom života istinski se zaljubljujemo samo tri puta

Psiholozi se pitanjem ljubavi bave već decenijama, a nedavna istraživanja pokazala su da se tokom života zaljubimo samo u tri osobe, a svaki put- iz drugih razloga.

Šta nas uči prva ljubav?

Prva ljubav uglavnom dođe tokom srednjoškolskih dana. To je ona bajkovita tinedžerska zaljubljenost. Ovde prvi put učimo da ljubav nije idealna, da ponekad treba da progutamo naš ponos i da pravimo kompromise. Takođe, prva ljubav nas uči koliko možemo da se razlikujemo od partnera i da su ponekad te razlike nepremostive. Prva ljubav je ona za koju verujemo da je prava.

Druga ljubav

Prema psiholozima, ova ljubav je uglavnom teško i bolno iskustvo iz kojeg učimo ko smo u stvari. Ova ljubav može nas dovesti u jedan začarani krug, a ponekad, može biti i potpuno nezdrava po nas. Uz visok stepen drame, ona je pravi emocionalni ringišpil. Druga ljubav donosi nam lekciju da je ponekad trud važniji od onoga što je zapravo moglo da se desi. Druga ljubav je ona za koju bismo želeli da je prava.

Treća ljubav

U pitanju je neočekivana ljubav, koja nam deluje pogrešno i u suprotnosti sa svim našim stavovima i idejom o tome šta je ljubav. U njoj, sve je lagano da nam deluje nemoguće. Privlačnost partnera i povezanost u trećoj ljubavi nemoguće je opisati. U ovom stadijumu, već smo prihvatili sebe onakvima kakvi jesmo, pa ne postoji nikakav pritisak. Treća ljubav je ona za koju osećamo da je prava.

 

Pročitajte i: Najlepši citati o ljubavi

09/11/2017 14:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments