Završene 31. letnje Olimpijske igre

22/08/2016 10:24

Završene 31. letnje Olimpijske igre

31. letnje Olimpijke igre koje su bile održane u Rio de Žaneiru (Brazil) zatvorene su svečanom ceremonijom na stadionu Marakana.

Intoniranjem olimpijske himne skinuta je olimpijska zastava na Marakani, a prethodno su dodeljene i poslednje medalje – za najbolje učesnike maratonske trko koje je održana poslednjeg dana olimpijade.

Zastavu Olimpijade je gradonačelnik Rija predao predsedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasu Bahu, koji je zastavu prosledio guverneru Tokija, čime je zvanično predato domaćinstvo narednih letnjih Olimpijskih igara glavnom gradu Japana – Tokiju.

Na 31. olimpijskim igrama učestvovalo je više od 11.000 sportista iz 206 zemalja sveta, a olimpijski tim Srbije imao je 103 člana koji su osvojili ukupno osam medalja i time zauzeli 32. mesto.

Takmičenje u Riju obeležili su jamajčanski atletičar Jusein Bolt i američki plivač Majkl Felps. Bolt je treći put uzastopno osvojio zlatne olimpijske medalje u trkama na 100 i 200 metara i štafeti 4 x 100. Felps je osvojio pet zlatnih i jednu srebrnu medalju u Riju, a ukupno 28 olimpijskih medalja, od čega 23 zlatne, po čemu je rekorder. Obojica su saopštili da se više neće takmičiti na Olimpijskim igrama.

U centru pažnje bila je i američka gimnastičarka mlada Simon Bajls koja je na svojim prvim Igrama osvojila četiri zlatne i jednu bronzanu medalju, kao i njen sunarodnik plivač Rajan Lokti, koji je napravio veliki skandal jer je slagao da je bio opljačkan u Riju.

Olimpijska selekcija SAD bila je najuspešnija sa 121 medaljom, od čega 46 zlatnih.

Prvi put na Igrama učestvovao je i tim izbeglica, koji je osvojio dve medalje, a debitovali su Kosovo i Južni Sudan.

Izvor: Beta

22/08/2016 10:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments