Počinju Paraolimpijske igre u Riju

07/09/2016 09:47

Počinju Paraolimpijske igre u Riju

Od 7. do 18. septembra u Riju, na stadionu “Marakana” održaće se 15. po redu Paraolimpijske igre na kojima će učestvovati sportisti iz 176 zemalja, među kojima je i Srbija.

Na Paraolimpijskim igrama ove godine će učestvovati 4.350 sportista, a našu državu će reprezentovati 16 sportista koji će se takmičiri u atletici, stonom tenisu, streljaštvu i dizanju tegova.

Istorija Paraolimpijskih igara

Simbol Paraolimpijskih igara

Simbol Paraolimpijskih igara

Paraolimpijske igre su nastale iz igara paraplegičara koje je osnovao Ludvig Gutman – šef bolnice u Engleskoj i jedan od najeminentnijih svetskih stručnjaka kada je oštećenje kičme u pitanju. Naime, kada su 29. jula 1948. godine počele Olimpijske igre u Londonu započele su i igre paraplegičara na terenima oko bolnice. Tada je na ovom takmičenju učestvovalo 16 pripadnika britanskih oružanih snaka – 14 muškaraca i 2 žene.

Sa ciljem da se pokaže da i osobe sa teškim fizičkim oštećenjem mogu da se bave sportom, ove igre su počele da uključuju i takmičare iz drugih zemalja. Od 1960. godine igre su počele da se održavaju svake godine u drugoj zemlji pod nazivom Paraolimpijske igre i da uključuju sve više država i takmičara.

Prve Paraolimpijske igre održale su se u Rimu, a na njima je učestvovalo oko 400 takmičara iz 22 zemlje sveta. Sledeće igre su se održale u Tokiju, pa u Izraelu, zatim u Hajdelbergu, u Zapadnoj Nemačkoj – kada se broj takmičara povećao na 1.000.

Međunarodna sportska organizacija invalida ISOD donela je odluku da Paraolimpijske igre počnu da se održavaju u sklopu Olimpijskih igara multiinvalida, a ovakve igre su održane prvi put od 3. do 11. avgusta 1976. godine u Torontu.

Jugoslovenski paraolimpijci

Radomir Stamenković iz Beograda je na igrama 1954, 1955. i 1956. godine osvajao prva mesta u plivanju, kao jedini paraolimpijac iz Jugoslavije. Prva ekipa od 21 paraplegičara Jugoslavije učestvovala je na četvrtim Paraolimpijskim igrama 1976. godine u Hajdelbergu, kada su osvojili četiri medalje: Petar Sitar na 60 metara sprint u kolicima – zlatna medalja, Milka Milinković na 60 metara sprint u kolicima – srebrna medalja i bacanje koplja – bronzana medalja i Joža Okoren u bacanju diska – bronzana medalja.

Paraolimpijada 2016

Na ovogodišnjim Paraolimpijskim igrama našu zemlju će predstavljati: stonoteniseri Borislava Perić Ranković, Nada Matić, Mitar Palikuća i Goran Perlić; atletičari: Željko Dimitrijević, Nebojša Đurić, Miloš Mitić, Miloš Zarić, Nemanja Dimitrijević i Saška Sokolov; strelci: Rastko Jokić, Zdravko Savanović, Laslo Šuranji, Živko Papaz i Dragan Ristić; dizač tegova – Petar Milenković.

07/09/2016 09:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments