Istorija mode: Evolucija teksasa i džinsa

02/03/2023 11:02

Istorija mode: Evolucija teksasa i džinsa

Iako su danas farmerice najpopularniji komad odeće, nekada, one su bile radne odelo. U nastavku saznajte kako se moda farmerica i džinsa razvijala.

Najraniji poznati prethodnik farmerica je debelo indijsko pamučno platno u 16. veku. Naime, platno se bojilo u indigo boju, te se prodavalo mornarima u Bombaju.

Prvi put, farmerice su napravljene u Đenovi, u vreme kada je ovaj grad bio nezavisna republika i velika pomorska sila. Ove pantalone napravljene su za pripadnike mornarice ovog grada, koji su zahtevali odeću za sve vremenske prilike.

Istorija farmerica

Levi Štraus, bavarski trgovac je prodavao farmerice rudarima tokom 1850-tih godina. Sa njim, krojač Džejkob Dejvis patentirao je farmerice sa bakarnom dugmadi, kao pojačanje. Vremenom, farmerice su počeli da nose i ostali radnici, zanatlije, ali i farmeri, te otuda i naziv farmerice u srpskom jeziku.

Vremenom, farmerice postaju sve popularnije među mladima, a prava ekspanzija započela je 50-tih godina prošlog veka. Jedno vreme su bile zabranjene u školama.

Iz farmerica, nastali su i teksas šortsevi, haljine i suknje, a u nastavku pogledajte kako je izgledala revolucija teksasa kroz modu.

02/03/2023 11:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments