Nagrada Milan Mladenović

27/05/2021 14:21

Nagrada Milan Mladenović

Zadužbina Milana Mladenovića će tradicionalno i ove godine dodeliti Nagradu Milan Mladenović. Nagrada se dodeljuje za najbolju pesmu na teritoriji bivše Jugoslavije.

Odluku o tome doneće stručni žiri, koji ove godine čine:

– Damir Urban (Hrvatska), frontmen benda Urban & 4;
– Kiril Džajkovski (Severna Makedonija), muzičar;
– Ivan Fece Firči (Srbija), muzičar, nekadašnji bubnjar EKVa;
– Katarina Epštajn (Srbija), urednica RTS tematskog kanala ,,Rokenroler” i autorka emisije ,,Pop Karusel” (Radio Beograd 1);
– Zoran Stajčić (Hrvatska), glavni urednik portala ,,Ravno do dna”.

Konkurs za Nagradu Milan Mladenović 2021 biće raspisan 1. juna.

– Ako bih rekao kako zamišljam pobjedničku pjesmu, onda bih vam previše rekao, ili bih vas skrenuo na krivi put da ispunjavate moje želje. Pokvario bih taj efekt iznenađenja… Dakle, prijavi svoju stvar! Pogotovu vi mladi koji ste možda nesigurni u sebe – budite iskreni, pustite da pjesma izađe iz vas. Iznenadite me… Ugodno! – objasnio je Zoran Stajčić na pitanje kakve pesme žiri očekuje  i kako zamišlja dobitnika nagrade.

I Damir Urban je spreman da pomno preslušava pesme koje će biti u konkurenciji za Nagradu.

– Dragi autori i izvođači, drage kolege glazbenici, vaše gitare, taj suludi vremeplov, okrenite prema budućnosti i donesite zvuk koji tek dolazi! Donesite nam nešto novo, svježe i iskreno! Nakon što se vaša pjesma zavrti prvi put u eteru, svijet mora postati bolje mjesto. Ništa više neće biti isto – istakao je Urban.

Nagrada Milan Mladenović uspostavljena je sa ciljem da podstiče muzičko stvaralaštvo koje odlikuju vrednosti svоjstvene umetničkoj zaostavštini Milana Mladenovića.

– Konkurs je otvoren za sve umetnike u regionu koji su u svom muzičkom i pesničkom izrazu inovativni, energični, maštoviti, drugačiji. Radujemo se pesmama i sigurni smo da će Nagrada ove godine ispuniti standarde koje je veliki umetnik Milan Mladenović postavio – kazala je Katarina Epštajn.

Nagrada Milan Mladenović biće dodeljena treći put na svečanosti 21. septembra, na dan Milanovog rođenja. Konkurs će trajati od 1. do 30. juna 2021.

Dobitnik prve Nagrade koja je dodeljena 2019. godine bio je bend Artan Lili sa pesmom “D.E.P.R.A”, a drugi laureat bila je grupa Dram 2020. sa pesmom “Daj mi sve”.

O nagradi

Nagrada Milan Mladenović dodeljuje se svake godine na dan Milanovog rođenja i sastoji se od povelje i novčanog iznosa od 2000 evra. Milanova nagrada je regionalna i pravo da konkurišu za nju imaju autori sa teritorija svih bivših jugoslovenskih republika, za pesmu objavljeno između 1. jula prethodne godine i 30. juna tekuće godine, bez posebnih žanrovskih ograničenja. Pesme koje konkurišu za Nagradu mogu prijaviti autori, izdavači ili interpretatori.

 

27/05/2021 14:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments