Antonio Gaudi – lice Barselone

14/04/2021 13:07

Antonio Gaudi – lice Barselone

U najneobičnije objekte svrstavaju se one u Barseloni, koje je dizajnirao poznati arhitekta Antonio Gaudi. Ovde su smeštene najkreativnije građevine koje mogu da se vide u celoj Kataloniji. Većina smatra da je Gaudi ,”lice” Barselone, a njegova inspirativna arhitektura nadmašuje gotovo sve širom sveta. Njegove zgrade bi se mogle opisati kao hirovite, organske i besmislene.

Arhitekta i umetnik, Antonio Gaudi, rođen je u španskom gradu Reusu ili Rindomsu, 25. juna 1852. godine, a umro je u Barseloni 10. juna 1926. godine. Iako potiče iz porodice zanatlija – kazandžija i kotlara, Gaudi je započeo studije arhitekture u Barseloni sa samo 17 godina. Diplomirao je u svojoj 26. godini života.

Godine 1883. godine, Gaudi je dobio zadatak da nastavi radove na crkvi Sagrada Familia u Barseloni, ali je ta građevina, nažalost, ostala nedovršena, do danas. Međutim španske vlasti su najavile moguć završetak radova 2026. godine. Gaudijevo kapitalno delo, punog naziva, El Temple Expiatori de la Sagrada Familia ili skraćeno La Sagrada familia (Sveta porodicaj), poseti više od tri miliona ljudi godišnje. I zahvaljujući novcu koji turisti ostavljaju osigurana su sredstva za gradnju.

upoznajte Barselonu

Katedrala je od 1984. na listi svetske baštine UNESCO-a, a papa Benedikt XVI je 2010. godine proglasio bazilikom. Ovaj arhitekta je ceo svoj život i srce poklonio tom zdanju, te je 1914., sa 62 godine, odlučio i da živi u jednoj kućici u dvorištu katedrale. Nakon njegove iznenadne smrti, saradnici Gaudia su nastavili izgradnju po planovima, ali 1935. godine u tome ih je prekinuo španski Građanski rat. Izgradnja je nastavljena sedamdesetih godina, nakon pada fašističkog režima. Kad bude gotova, katedrala će biti visoka oko 45 i duga 110 metara.

Ostale veličanstvene građevine

Casa Vicens – ovo je Gaudijeva prva značajna zgrada, koja je građena između 1833. i 1888. godine. To je maštoviti stambeni objekat napravljen za imućnu porodicu koja je posedovala fabriku keramike.

La Pedrera – jedna od glavnih Gaudijevih stambenih zgrada i jedna od najmaštovitijih zgrada u istoriji arhitekture. Više je skulptura nego što je zgrada, sa fasadom napravljena od kamene mase i terase su od kovanog gvožđa.UNESCO je ovu zgradu priznao kao Svetsko nasleđe 1984. godine.

Parc Guell – i ovaj objekat je deo UNESCO nasleđa i sagrađen je između 1900. i 1914. Godine. Predstavlja kompleks dizajniranih zgrada, uključujući i Gaudijevu kuću. Većina zgrada imaju fasadu koja je prekrivena nepravilno raspoređenim različitim keramičkim delovima.

pročitajte još i : Arhitektonska čuda inspirisana prirodom

Palau Guell –  ovo je palata – rezidencija Guel porodice. Centralna dnevna soba poseduje kupolu paraboličnog oblika, a plafon predvorja je dizajniran tako da pod dnevnom svetlošću daje plafonu izgled planetarijuma, a krov na sebi ima dimnjake i konusne ventilacione otvore koji podsećaju na jele.

Colonia Guell – Neobična ovalna crkva i kripta građena je od 1898. godine do 1914. Enterijer kripte ima pet prolaza, a prozori štrče preko zidova. Kripta je izgrađena od cigli balzatskog kamena.

El Drac de Gaudi – na ovom kompleksu je naiteresantniji veličanstveni ulaz sa gvozdenom kapijom. Najupečatljiviji je zapanjujući, neobični, veliki gvozdeni zmaj.

Casa Batllo – kuća Batllo je proizvod totalne restauracije 1904. godine, stare kuće iz 1877. Iako je žestoko kritikovana za vreme izgradnje, 1906. godine je nagrađena za jednu od tri najboljih zgrada te godine.

Casa Calvet – Kalvet kuća je izgrađena između 1898. i 1900. godine, za porodicu tekstilnih industrijalista. Ovo je Gaudijev najkonvencijalniji rad.

Cascada fontana u parku de la Ciutadella – kaskada fontana je nastala u saradnji dizajnera Josepa Fontsere i Gaudija. Inspiracija za fontanu je došla od čuvene Trevi fontane u Rimu.

Više o građevinama u nastavku:

 

14/04/2021 13:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments